Μέσω Βρυξελλών αναζητεί η κυβέρνηση νέα οδό διαφυγής από τη σκοτεινή υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, με το οποίο προτείνεται η επιβολή ευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία, αποτελεί ακόμη ένα άλλοθι για τη ματαίωση της επίμαχης συμφωνίας και την απεμπλοκή Τσίπρα – Καμμένου. Το ψήφισμα αποτελεί κατ’ ουσίαν εισήγηση προς την ύπατη εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι για να προωθήσει την απαγόρευση πώλησης όπλων από την Ευρωπαϊκή Ενωση προς τη Σαουδική Αραβία. Τον τελικό λόγο ωστόσο θα έχει το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, το οποίο είναι αμφίβολο εάν θα λάβει αυτή την απόφαση. Η πρόταση συνυπογράφεται από όλες τις πτέρυγες του Ευρωκοινοβουλίου πλην της ακροδεξιάς. Από ελληνικής πλευράς συνυπογράφουν ο Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), ο Νίκος Χουντής (Λαϊκή Ενότητα), αλλά και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΝΔ). Επισημαίνεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει υιοθετήσει ήδη δύο αντίστοιχα ψηφίσματα (Φεβρουάριος 2016 και Ιούνιος 2017).

«Εφόσον υπάρξουν οι σχετικές αποφάσεις της ΕΕ για εμπάργκο όπλων προς τη Σαουδική Αραβία, είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί εντός του πλαισίου των επιταγών και των κατευθυντήριων γραμμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι το ΚΥΣΕΑ θα προχωρήσει στη ματαίωση της συμφωνίας. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε μάλιστα λόγο για «συμφωνία που έχει παγώσει», επιβεβαιώνοντας τη χθεσινή δήλωση ανώτατης κυβερνητικής πηγής στα «ΝΕΑ».

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Αμυνας αποκτούν μια ευκαιρία απεμπλοκής δίχως να «τσαλακωθούν» πολιτικά, στον βαθμό που θα συνέβαινε μόνο με την προωθούμενη άρση της σύμφωνης γνώμης της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής. Δεδομένου ότι η Επιτροπή έχει γνωμοδοτική αρμοδιότητα, το ΚΥΣΕΑ φέρει το βάρος της ευθύνης για ματαίωση της συμφωνίας. Η αντιπολίτευση, ωστόσο, εκτιμά πως ούτε αυτή η εξέλιξη απαλλάσσει από τις πολιτικές και τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες τα κυβερνητικά στελέχη.

Ο υπουργός Αμυνας, ο οποίος, σε συνέντευξή του στον Antenna, ισχυρίστηκε πως δεν έχει βάλει «πουθενά» υπογραφή, μολονότι αυτή υπάρχει στις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ μαζί με αυτή του Πρωθυπουργού, συνομίλησε χθες στη Βουλή με τους Νίκο Φίλη και Νίκο Ξυδάκη, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή εξέφρασαν την εκτίμηση ότι θα πρέπει να εξεταστεί η ακύρωση της συμφωνίας. Μαζί τους ήταν ο Κώστας Δουζίνας, ο οποίος προστέθηκε στο «κλαμπ» των βουλευτών που αντιτάσσονται στην υλοποίηση της συμφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβαν τα περί ανθρωπιστικών λόγων που επιβάλλουν την ακύρωση του deal, λόγω των σαουδαραβικών βομβαρδισμών στην Υεμένη, ενώ επισήμαναν τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου. Ο Πάνος Καμμένος φέρεται ότι απάντησε πως η συμφωνία θα μπορούσε πράγματι να ακυρωθεί, εφόσον διαπιστωθεί ισχυρή πλειοψηφία στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλισμών. Ομως, η πρώτη διαφοροποίηση από το στρατόπεδο των ΑΝΕΛ εκφράστηκε από τον Δημήτρη Καμμένο: «Είμαι ενάντιος στο να πουλάμε όπλα εκεί όπου, σχεδόν σίγουρα, θα χρησιμοποιηθούν για βομβαρδισμό αμάχων» δήλωσε (Θέμα fm), πλην όμως διευκρίνισε ότι επιθυμεί να προχωρήσει η πώληση. Παράλληλα, κράτησε αποστάσεις από την ταύτιση του Τζον Σφακιανάκη με τη σύζυγο του προέδρου της ΝΔ και τις επιχειρηματικές δραστηριότητές της, για τις οποίες η κυβέρνηση εξακολουθεί να ζητάει απαντήσεις και να θεωρεί πως «η πολιτική συζήτηση δεν γίνεται μέσω εξωδίκων», όπως είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΦΙΛΗ. Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει, εξάλλου, το αν ο Νίκος Φίλης ήταν ή όχι ευθυγραμμισμένος με το Μαξίμου στις δηλώσεις και τις πρωτοβουλίες του για ακύρωση της συμφωνίας. «Σε γνώση, δική μου, δεν ήταν. Δεν γνωρίζω αν ήταν σε γνώση του Πρωθυπουργού» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παίρνοντας αποστάσεις από το σενάριο που θέλει τον Φίλη να αποτελεί λαγό του Μαξίμου. Κατά τη συζήτηση στη Βουλή, παρά την παρέμβαση του βουλευτή του, ο Τσίπρας σιώπησε. Γεγονός που ερμηνεύτηκε από πολλούς ως αποδοκιμασία. Καλά πληροφορημένες πηγές, ωστόσο, υποστηρίζουν πως ο Φίλης είχε τουλάχιστον ενημερώσει το Μαξίμου ότι θα προβεί σε δήλωση.