Στο μικροσκόπιο του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται καθημερινά η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί πως το κόμμα δεν μπορεί να υποστηρίζει με θέρμη την αξιολόγηση στο Δημόσιο, αλλά και παντού στην κοινωνία, αν πρώτο εκείνο δεν την εφαρμόζει στα του οίκου του. Γι’ αυτό έχει διαμηνύσει πως όλοι στην κομματική πυραμίδα βρίσκονται υπό συνεχή κρίση. Ενδεικτικό είναι ότι στην ιστοσελίδα της ΝΔ τις τελευταίες ημέρες έχουν αναρτηθεί δημοσίως τα μηνιαία στατιστικά με το κοινοβουλευτικό έργο κάθε βουλευτή: ο αριθμός, δηλαδή, των ομιλιών του σε επιτροπές και νομοσχέδια, αλλά και των ερωτήσεων που έχει υποβάλει, ελέγχοντας την κυβέρνηση.

Οποιος σερφάρει στο επίσημο site της ΝΔ και κλικάρει στον κατάλογο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, έχει πλέον μπροστά του τη δράση κάθε βουλευτή. Ο τομεάρχης Τουρισμού Μανώλης Κόνσολας, για παράδειγμα, έχει υποβάλει 22 ερωτήσεις, τέσσερις επίκαιρες επερωτήσεις, μία επίκαιρη ερώτηση, ενώ έχει μιλήσει και σε ένα νομοσχέδιο κατά τον προηγούμενο μήνα. Πλούσια δραστηριότητα παρουσιάζει –όπως δείχνουν τα στοιχεία –και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Λευτέρης Αυγενάκης, με 23 ερωτήσεις, τέσσερις επίκαιρες επερωτήσεις, δύο επίκαιρες ερωτήσεις και ομιλία σε ένα νομοσχέδιο. Τον ίδιο μήνα, ο Σίμος Κεδίκογλου –με βάση πάντα τα ίδια στοιχεία –έχει πραγματοποιήσει από μία ομιλία σε Ολομέλεια και κοινοβουλευτική επιτροπή, ενώ έχει υποβάλει τρεις επίκαιρες επερωτήσεις και τρεις ερωτήσεις. Για προφανείς λόγους, από αυτή την καταγραφή απουσιάζουν οι πρώην πρόεδροι του κόμματος Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς και Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Δεν εξαιρούνται όμως οι δύο αντιπρόεδροι Κωστής Χατζηδάκης και Αδωνις Γεωργιάδης.

Ηλεκτρονικό μπλοκάκι. Τα παραπάνω στοιχεία, πάντως, δεν αποτελούν τον μοναδικό δείκτη αξιολόγησης των βουλευτών, όπως επισημαίνουν πηγές της Πειραιώς. Αλλωστε, η ποσότητα δεν σημαίνει αυτόματα και ποιότητα. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει καταγεγραμμένα στον προσωπικό του υπολογιστή, που αποτελεί το δικό του «μπλοκάκι», αναλυτικά στοιχεία με τις επιδόσεις κάθε βουλευτή όχι μόνο από τη Βουλή. Εχει δηλαδή μια συνολική εικόνα για το κοινοβουλευτικό τους έργο, την παρουσία τους στα μέσα ενημέρωσης, τις παρεμβάσεις που κάνουν στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και τη γενικότερη δράση τους στην κοινωνία.

Συχνά δε, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, ανατρέχει σ’ αυτόν τον «φάκελο», διότι θέλει να έχει άμεσα εικόνα για κάθε βουλευτή. Ετσι, λένε, γνωρίζει ανά πάσα στιγμή αν κάποιος είναι κατάλληλος για μια θέση-κλειδί, στους κοινοβουλευτικούς τομείς ή στην κομματική έδρα. Σε καμία περίπτωση, πάντως, μια χαμηλή βαθμολόγηση δεν επηρεάζει τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια. Ολοι οι νυν βουλευτές, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο ίδιος, θα είναι εκ νέου υποψήφιοι. Ωστόσο, με βάση τη βαθμολογία κάθε βουλευτή, ο πρόεδρος της ΝΔ επιδιώκει να έχει έτοιμη μια δεξαμενή με τους ικανότερους και πιο άξιους. Και από εκεί να μπορεί να επιλέξει όταν θέλει να προχωρήσει σε αλλαγές στο κόμμα και να προετοιμάσει μια ομάδα έτοιμη για κυβερνητικά καθήκοντα.

Η βαθμολόγηση. Πώς προκύπτει η βαθμολόγηση κάθε βουλευτή; Ο πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλει να έχει ο ίδιος γνώμη για τις επιδόσεις ενός εκάστου. Γνωρίζει τι έχει πει και πώς το έχει πει ένας βουλευτής σε μια ομιλία στη Βουλή ή σε μια παρέμβαση σε κάποια εκδήλωση. Γι’ αυτό παρακολουθεί ακόμη και βίντεο με ομιλίες τους προκειμένου να διαμορφώσει άποψη. Υπάρχει ωστόσο και μια ομάδα ανθρώπων και στενών συνεργατών που συμβουλεύεται προκειμένου να έχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την επίδοση κάθε βουλευτή της ΝΔ. Ανάμεσα στους συνεργάτες που του δίνουν λεπτομέρειες και χρήσιμα tips είναι ο γραμματέας της ΚΟ Κώστας Τσιάρας, αλλά και ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Μιχάλης Μπεκίρης.

Τι ζητά. Η κοινοβουλευτική παρουσία και η μαχητικότητα που επιδεικνύει κάθε βουλευτής στη Βουλή απέναντι στο στρατόπεδο των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προφανώς και μετράνε πολύ στην τελική κρίση του προέδρου της ΝΔ. Πηγές του Μοσχάτου σημειώνουν όμως πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θέλει από τους βουλευτές του όχι απλώς παρεμβάσεις, αλλά να πάνε ένα βήμα παραπέρα και κυρίως να είναι κοντά στα προβλήματα των πολιτών». Σημαντικό ρόλο για τον βαθμό που βάζει σε κάθε βουλευτή παίζει και ένα ακόμη στοιχείο: πεποίθησή του είναι ότι ειδικά αυτή την περίοδο, που μεγάλο τμήμα της κοινωνίας χειμάζεται, οι βουλευτές της ΝΔ οφείλουν «να μην προκαλούν και να είναι σοβαροί». Γι’ αυτό, άλλωστε, συχνά δίνει έμφαση στο πόσο προσεκτικοί πρέπει να είναι στον δημόσιο λόγο –και οι βουλευτές, αλλά και τα στελέχη. Το μήνυμα έχει περάσει από τον ίδιο και στη σύνοδο των προέδρων ΝΟΔΕ: «Στέκομαι ιδιαίτερα στα ζητήματα συμπεριφοράς. Να προσέχετε και τον δημόσιο λόγο σας, όπως εκφράζεται και μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Θεωρεί ακόμη –και προεξοφλείται πως κι αυτό μετράει στην αξιολόγηση που κάνει –ότι οι βουλευτές θα πρέπει να μην είναι περιχαρακωμένοι στις εκλογικές περιφέρειές τους, αλλά το έργο τους να έχει στόχο το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.