Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Τζιμπράν Μπασίλ δήλωσε την Τρίτη ότι η ελευθερία του Σαάντ αλ Χαρίρι θα αποδειχθεί μονάχα μόλις επιστρέψει στη χώρα του από τη Σαουδική Αραβία και ότι οι όποιες κυρώσεις εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας θα αποσταθεροποιούσαν την ευρύτερη περιοχή.

«Οποιαδήποτε μέτρα (εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας) δεν θα στοχοθετούσαν μονάχα τον Λίβανο και τη σταθερότητά του, θα συνιστούσαν τιμωρία για την περιοχή διότι η αποσταθεροποίηση του Λιβάνου θα προκαλούσε την αποσταθεροποίηση της περιοχής» τόνισε ο Μπασίλ κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Παρίσι.

«Οι πρώτοι που θα επλήττοντο θα ήταν οι Σύροι στον Λίβανο» συμπλήρωσε ο ΥΠΕΞ.

Νωρίτερα την Τρίτη ο Σάαντ αλ-Χαρίρι, ο οποίος ανακοίνωσε από τη Σαουδική Αραβία αιφνιδιαστικά στις 4 Νοεμβρίου την παραίτησή του, δήλωσε ότι είναι καλά στην υγεία του και ότι θα επιστρέψει στον Λίβανο εντός των προσεχών δύο ημερών.

Σε ανάρτησή του στο twitter, ο Χαρίρι κάλεσε τους Λιβανέζους να παραμείνουν ήρεμοι και πρόσθεσε πως η οικογένειά του θα «παραμείνει στη χώρα της, στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας».

Στο μεταξύ, ο Μαρωνίτης πατριάρχης του Λιβάνου, Μπεσάρα Μπούτρος αλ-Ράι, δήλωσε ότι ο Σάαντ Χαρίρι θα επιστρέψει στον Λίβανο το ταχύτερο δυνατόν, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο al-Arabiya.

Ο Ράι έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντησή του με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, κατά τη δεύτερη μέρα της πρώτης επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία. Ο Ράι είχε επίσης συνομιλίες με τον Χαρίρι.

Την ίδια στιγμή ιρανός αξιωματούχος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η Τεχεράνη ελπίζει ο Σαάντ αλ-Χαρίρι να παραμείνει πρωθυπουργός του Λιβάνου, διαψεύδοντας ότι παραιτήθηκε έπειτα από συνάντηση που είχε μαζί του σε έντονο κλίμα στη Βηρυτό.

Ο Χαρίρι παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά στις 4 Νοεμβρίου ενώ βρισκόταν στη Σαουδική Αραβία λέγοντας ότι θεωρεί πως υπάρχει σχέδιο εξόντωσής του και κατηγορώντας το Ιράν και την λιβανέζικη Χεζμπολάχ και σύμμαχο της Τεχεράνης ότι σπέρνουν την διχόνοια στον αραβικό κόσμο.

«Ο Χαρίρι ισχυρίζεται ότι κατά τη συνάντησή μας ζήτησε από το Ιράν να σταματήσει να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου, αλλά δεν είπε κάτι τέτοιο», είπε ο Βελαγιάτι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κρατικής ιρανικής τηλεόρασης.

«Η συνάντησή μας δεν ήταν καθόλου τεταμένη. Πρόκειται για ψέματα», είπε.

Ο ίδιος κατηγόρησε το Ριάντ ότι υποδαυλίζει την ένταση καθώς «δεν μπορεί να ανεχτεί τη στρατηγική φιλία» Τεχεράνης-Βηρυτού.

Ο Βελαγιάτι πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντησή τους ο Χαρίρι προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας και ο ίδιος αποδέχτηκε την πρόταση.

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν τον Ιανουάριο 2016 έπειτα από την πυρπόληση της πρεσβείας της στην Τεχεράνη από εξαγριωμένους ιρανούς διαδηλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την εκτέλεση ενός ανώτερου σιίτη κληρικού από το Ριάντ.

Σύμφωνα με τον Βελαγιάτι, η Τεχεράνη ελπίζει να επιστρέψει ο Χαρίρι στον Λίβανο και να συνεχίσει την θητεία του πρωθυπουργού «αν το επιτρέπουν οι νόμοι της χώρας».