Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ζήτησε την Πέμπτη να επαναπατριστούν 500.000 σύροι πρόσφυγες με το σκεπτικό ότι ο πόλεμος στη Συρία έχει σχεδόν τελειώσει και ότι ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ κάλεσε τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Νωρίτερα, ο συριακός στρατός είχε ανακοινώσει τη «νίκη» του επί του Ισλαμικού Κράτους, τονίζοντας ότι η κατάληψη της τελευταίας πόλης που ήλεγχαν οι τζιχαντιστές στη Συρία σηματοδοτεί την κατάρρευση της τριετούς κυριαρχίας τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, οι συγκρούσεις συνεχίζονται σε πολλές περιοχές, σε περίπλοκο εμφύλιο πόλεμο κατά τη διάρκεια του οποίου χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να καταφύγουν είτε σε γειτονικές χώρες είτε στην Ευρώπη.

Είναι η πρώτη φορά που η AfD προτείνει τον επαναπατρισμό των προσφύγων μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, όταν αναδείχθηκε τρίτο κόμμα στη Μπούντεσταγκ. Η πρόταση αυτή πάντως δεν έχει σχεδόν καμία πιθανότητα να βρει υποστηρικτές μεταξύ των άλλων μεγάλων κομμάτων.

«Συνομιλίες με τις συριακές αρχές»

Οι συντηρητικοί Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ έχουν αρνηθεί να συνεργαστούν με την ακροδεξιά.

Η AfD υποστηρίζει ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση θα έπρεπε να ξεκινήσει αμέσως συνομιλίες με τις συριακές αρχές για να επιτύχει συμφωνία για τον επαναπατρισμό των προσφύγων.

«Η συμφωνία θα διασφαλίζει ότι οι επαναπατρισθέντες θα γίνουν δεκτοί στη Συρία και θα εγκατασταθούν μόνο σε ασφαλείς περιοχές», αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος. Παράλληλα, η Δαμασκός θα πρέπει να εγγυηθεί ότι δεν θα ασκήσει διώξεις στους πολίτες που έφυγαν για να αποφύγουν τη στράτευση.

Σύμφωνα με τη γερμανική ακροδεξιά, τα παιδιά των σύρων προσφύγων που ζουν στη Γερμανία θα πρέπει πλέον να παρακολουθούν το συριακό διδακτικό πρόγραμμα, είτε από σύρους δασκάλους που βρίσκονται ήδη στη Γερμανία είτε από άλλους που θα σταλούν από τη συριακή κυβέρνηση ειδικά για το σκοπό αυτό.

Από τις αρχές του έτους, περίπου 156.000 άνθρωποι έχουν αιτηθεί άσυλο στη Γερμανία και το 25% από αυτούς ήταν Σύροι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από