Μέχρι και δύο χρόνια περιμένουν περίπου 4.500 πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα για να επανενωθούν με τις οικογένειες τους στην Γερμανία, όπως δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν 14 πρόσφυγες που έχουν κατασκηνώσει από την Τετάρτη στην πλατεία Συντάγματος. Οι πρόσφυγες που έχουν εγκατασταθεί στην πλατεία Συντάγματος πραγματοποιούν απεργία πείνας απαιτώντας να επανενωθούν με τις οικογένειες τους που βρίσκονται στην Γερμανία.

Μεταξύ των προσφύγων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα είναι όπως τονίζουν και ασυνόδευτα παιδιά, ηλικιωμένοι, άρρωστοι, άτομα με αναπηρίες καθώς και θύματα βασανιστηρίων.

Όπως ανέφεραν κατά τη συνέντευξη τύπου παραχώρησαν οι ελληνικές Αρχές τούς ζητούν να πληρώσουν μόνοι τους τα χρήματα των εισιτηρίων για τη μεταφορά τους στη Γερμανία, που ανέρχονται σε 350 ευρώ ανά άτομο.

Οι πρόσφυγες ζητούν από τις ελληνικές και γερμανικές Αρχές να σεβαστούν το νομικό όριο των έξι μηνών για την ολοκλήρωση της οικογενειακής επανένωσης, να προγραμματίσουν πτήσεις για τη μεταφορά των προσφύγων που έχουν λάβει έγκριση του αιτήματός τους και να πληρώσουν οι ελληνικές Αρχές τα εισιτήρια μετάβασής τους στη Γερμανία.

Όπως σημείωσαν, εξάλλου, θα παραμείνουν σε απεργία πείνας για όσο χρειαστεί, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Μία γυναίκα από τη Συρία, «η μητέρα του Ιμπραχήμ», όπως συστήθηκε, έχει τέσσερα χρόνια να δει τον γιο της, ο οποίος ζει στη Γερμανία. Λέει χαρακτηριστικά: «Έχω αποφασίσει να κάνω απεργία πείνας ως το τέλος, μέχρι να βρεθεί λύση. Αλλιώς, είμαστε πρόθυμοι να πεθάνουμε εδώ. Φύγαμε από τους βομβαρδισμούς στη Συρία και βάζουμε άλλη μία φορά τη ζωή μας σε κίνδυνο». «Η λύση είναι στα χέρια της κυβέρνησης και του υπουργείου και ό,τι γίνει από εδώ και εμπρός είναι δική τους ευθύνη» πρόσθεσε ο Σύρος Φαουάζ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε στο υπουργείο, την Τετάρτη αρνήθηκε ότι ζητούνται χρήματα από τους πρόσφυγες για να ταξιδέψουν στη Γερμανία, ενώ σχετικά με τις κατηγορίες των προσφύγων για καθυστερήσεις της ελληνικής κυβέρνησης απάντησε: «Εμείς εφαρμόζουμε αυστηρά την ευρωπαϊκή νομοθεσία». «Αυτός είναι ένας χορός που χορεύεται από δύο, δηλαδή δεν αρκώ εγώ, θα πρέπει και εσύ που θα τους δεχτείς να κάνεις τις διαδικασίες σου γρήγορα» συμπλήρωσε.

Την ίδια στιγμή ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM» ανέφερε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχει περάσει το όριο των έξι μηνών «δεν είναι μεγάλος», για να προσθέσει ότι «το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ζήτημα δικαιωμάτων των προσφύγων-μεταναστών, αλλά είναι και ένα μεγάλο ζήτημα εθνικό, ζήτημα ασφάλειας, διαπραγματεύσεων, εξωτερικής πολιτικής, το οποίο αντιμετωπίζουμε διατηρώντας τις ισορροπίες μεταξύ των αναγκών τόσο των προσφύγων, όσο και των Ελλήνων πολιτών».

Το Σάββατο 4 Νοεμβρίου οι πρόσφυγες διοργανώνουν γιορτή για τα παιδιά στο Σύνταγμα και καλούν όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν.