Τουρκικό δικαστήριο επέβαλε ποινές ισόβιας κάθειρξης σε 25 άτομα, ανάμεσά τους πρώην διοικητής της ακτοφυλακής, με την κατηγορία της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Οι εισαγγελικές αρχές είχαν απαγγείλει κατηγορίες εις βάρος 28 ατόμων για περιστατικά που συνέβηκαν σε ναυτική βάση στην επαρχία Κοτζαέλι της βορειοδυτικής Τουρκίας στις 15 Ιουλίου, τη νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος. Τρεις από τους κατηγορούμενους αθωώθηκαν.

Μια από τις πρώτες υποθέσεις

Το όνομα του διοικητή της ακτοφυλακής, σύμφωνα με το δικαστήριο της Αγκυρας, είναι Χακάν Ουστέμ.

Ηταν μία από τις πρώτες δίκες ανθρώπων που κατηγορούνται για εμπλοκή στο αποτυχημένο πραξικόπημα, στο οποίο τουλάχιστον 240 άνθρωποι σκοτώθηκαν, όταν πραξικοπηματίες με άρματα μάχης, πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα επιτέθηκαν στο κοινοβούλιο και αποπειράθηκαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

Νωρίτερα αυτόν το μήνα, τουρκικό δικαστήριο έκρινε ένοχους 42 στρατιωτικούς με την κατηγορία ότι αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη νύχτα της 15ης Ιουλίου 2016, επιβάλλοντας στους περισσότερους εξ αυτών ποινές ισόβιας κάθειρξης.