Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προειδοποίησε τη Δευτέρα πως οι απειλές του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσει η χώρα του από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν μπορεί να προκαλέσουν στρατιωτική αντιπαράθεση, και πρόσθεσε πως μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε επίσης να επιδεινώσει την κρίση με τη Βόρεια Κορέα.

«Ως Ευρωπαίοι, ανησυχούμε πολύ για το ενδεχόμενο η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να μας οδηγήσει πίσω στη στρατιωτική αντιπαράθεση με το Ιράν», δήλωσε ο Γκάμπριελ στους δημοσιογράφους πριν από μια συνάντηση με τους συναδέλφους του υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Γκάμπριελ είπε πως θα συζητήσει πώς θα διασωθεί η συμφωνία – την οποία υπέγραψαν επίσης η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και η Ευρωπαϊκή Ένωση – με τους ομολόγους του στην ΕΕ.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσαν χθες πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δεσμευμένες στο να παραμείνουν μέλος τις ιρανικής πυρηνικής συμφωνίας επί του παρόντος, παρά την κριτική που ασκεί ο Τραμπ στη συμφωνία και στις προειδοποιήσεις του ότι μπορεί να αποχωρήσει.