Η Τουρκία χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη βράβευση με το βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Μουράτ Αρσλάν, τούρκου δικαστικού φυλακισμένου στη χώρα του με την κατηγορία της «τρομοκρατίας».

«Είναι εσφαλμένο και απαράδεκτο να βραβεύεται με το βραβείο ανθρώπινων δικαιωμάτων Βάτσλαβ Χάβελ πρόσωπο που είναι μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO», δηλώνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Με το ακρωνύμιο FETO οι τουρκικές αρχές αναφέρονται στην κίνηση του εξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από την Αγκυρα ότι εξύφανε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Ο Μουράτ Αρσλάν, πρώην εισηγητής του τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, τιμήθηκε τη Δευτέρα με το βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ 2017 για τα δικαιώματα του Ανθρώπου, που απονέμεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο εγκωμίασε τη στράτευσή του υπέρ «της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος».

Ο Αρσλάν, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (YARSAV), μη κυβερνητικής οργάνωσης επικριτικής έναντι της τουρκικής κυβέρνησης και η οποία διαλύθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, είχε συλληφθεί τον Οκτώβριο 2016 κατηγορούμενος από τις αρχές ότι συνδέεται με τη γκιουλενιστική κίνηση.

«Η Τουρκία είναι σαν φυλακή… »

Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων στρατιωτικοί, δικαστικοί και εκπαιδευτικοί, συνελήφθησαν όπως αυτός μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη διάρκεια των πρωτοφανούς έκτασης διώξεων με στόχο υπόπτους ως υποστηρικτές του Γκιουλέν, αλλά και κύκλων που επικρίνουν την κυβέρνηση.

«Το να εμφανίζεται ένας ύποπτος για τρομοκρατία ως υπερασπιστής των δικαιωμάτων του Ανθρώπου (…) είναι προδοσία στα ιδεώδη της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων του Ανθρώπου», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε μήνυμα που απηύθυνε στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία απονέμει το βραβείο, ο Αρσλάν παρουσίασε την Τουρκία σαν «φυλακή, στους κόλπους της οποίας πνίγονται οι φωνές των υποστηρικτών των ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Το βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ καθιερώθηκε το 2013 και ανταμείβει εξαιρετικές πράξεις στην κοινωνία των πολιτών που υπερασπίζονται τα δικαιώματα του Ανθρώπου.