Eνας από τους μόνιμους προβληματισμούς του Eλληνα του εξωτερικού. Είναι πατρίδα αυτό που φτιάχνω όπου και αν είμαι ή αυτό που αφήνω πίσω; Θα γυρίσω ποτέ πίσω ή θα μου λείπουν για πάντα οικείες εικόνες, ήχοι και οι μυρωδιές από τις νεραντζιές στο κέντρο της Αθήνας όταν μπαίνει η άνοιξη (συνήθως δύο με τρεις μήνες νωρίτερα από τον ερχομό της άνοιξης στο Λονδίνο, στην προκειμένη περίπτωση);

Πώς μπορώ να έχω αυτά που μου λείπουν αλλά και παράλληλα να μην έχω αυτά που δεν μου άρεσαν και ήθελα να αφήσω πίσω για πάντα; Πολλοί οι προβληματισμοί και οι σκέψεις, λίγες οι απαντήσεις.

Για αυτό και τρία χρόνια πριν, άρχισε η προσπάθεια του London HellenicFestival. Μία προσπάθεια και ένα όραμα που γεννήθηκε από την ύπαρξη δύο διαφορετικών αναγκών: της ανάλυσης της διαφορετικότητας τουελληνικού πληθυσμού στο Λονδίνο αλλά και της δημιουργίας μίας πιο ουσιαστικής επαφής του πληθυσμού αυτού.

Διαβάζουμε πως παρόλο το Brexit και την αβεβαιότητα που αυτό έχει δημιουργήσει, όλο και περισσότεροι Έλληνες μεταναστεύουν στο Λονδίνο και το Ηνωμένο Βασίλειο, φέρνοντας μαζί του ο καθένας ένα διαφορετικό παρελθόν, διαφορετικούς προβληματισμούς, αλλά και «παράπονα» από την πατρίδα.

Αυτό που όλους μας ενώνει όμως είναι η θέληση για ένα κοινό, δυναμικό και παραγωγικό μέλλον, όπου και αν βρισκόμαστε. Η αναζήτηση σημείων επαφής μεταξύ μας, αλλά και με αυτά που αφήσαμε πίσω, που τελικά είναι η αναζήτηση της δικής μας προσωπικής ταυτότητας αλλά και των άλλων.

Το London Hellenic Festival, το οποίο οργανώνεται από την Ark4Art, με τηστήριξη του Hellenic Centre αλλά και άλλων φορέων, είναι μία προσπάθειαπου έχει δημιουργηθεί με όραμα και μεράκι.

Όχι μόνο για να φέρει τους Έλληνες του εξωτερικού κοντά μέσω της τέχνης, αλλά και για να δείξει στους υπόλοιπους πως Ελλάδα δεν είναι μόνο φέτα, τσολιάς και μουσακάς, αλλά και πολλά άλλα. Φέτος λοιπόν, έρχεται η τρίτη χρονιά του Φεστιβάλ αυτού με μία μέρα γεμάτη τέχνη, συζητήσεις, προβληματισμούς, μουσική και πολλά άλλα.

Το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει με την ταινία του Γιάννη Σμαραγδή «Ελ Γκρέκο», η οποία θα ακολουθηθεί από ανοιχτή συζήτηση με το κοινό αλλά καιπαρουσιάσεις από Έλληνες επαγγελματίες του Λονδίνου για όλα τα

παραπάνω θέματα.

Στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί η μουσική ταινία «Σμύρνη: η Μούσα της Ιωνίας» από την ομάδα «Παίζουμε Οικολογικά και Διαπολιτισμικά» με 12 γνωστά τραγούδια της Σμύρνης και της Μικράς Ασίας, 110 καλλιτέχνες σε 70 διαφορετικές τοποθεσίες.

Τη βραδιά θα κλείσει ένα μουσικό ταξίδι με τίτλο «Τι σε μέλλει εσένανε», τίτλος απόλυτα ταιριαστός με όλες τις παραπάνω σκέψεις, με μουσικές από τη Σμύρνη, τη Μικρά Ασία και την Κρήτη με τη συμμετοχή της Fide Köksal, Ειρήνης Δερέμπεη Καρόλου Κουκλάκη και του Τούρκου μουσικού, Evrim Atesler.

Με την ελπίδα αλλά και τη σιγουριά πως όλο αυτό το μοίρασμα θα μας κάνει να νιώσουμε σαν στο σπίτι μας – στο Λονδίνο, στις 14 του Οκτώβρη.

Info

3o London Hellenic Festival

The Hellenic Centre, Λονδίνο

Σάββατο 14 Οκτωβρίου

Facebook: https://www.facebook.com/events/1957014644521786

Trailer: https://www.youtube.com/embed//Jelt4BaixsM

Εισιτήρια: http://www.ark4art.com/