Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολαχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε σήμερα, έπειτα από τη συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τεχεράνη, ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να αποτρέψουν το Ιρακινό Κουρδιστάν από το να ανακηρύξει την ανεξαρτησία του, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

«Η Τουρκία και το Ιράν πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ενάντια στο δημοψήφισμα» τόνισε ο Χαμενεΐ.

Οπως υποστήριξε, οι ΗΠΑ και ξένες δυνάμεις σχεδιάζουν να δημιουργήσουν νέο κράτος, σαν το Ισραήλ, στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζοντας το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στο Κουρδιστάν.

Αυστηρότερα μέτρα από την Αγκυρα

«Η Αμερική και το Ισραήλ επωφελούνται από το δημοψήφισμα… Θέλουν να δημιουργήσουν νέο Ισραήλ στην περιοχή… Η ψηφοφορία για την απόσχιση του Ιρακινού Κουρδιστάν είναι πράξη προδοσίας ενάντια σε ολόκληρη την περιοχή», είπε ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Το Ισραήλ έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στο δημοψήφισμα, αλλά καλωσόρισε την ψήφο των Κούρδων υπέρ της ανεξαρτησίας.

Οι ΗΠΑ έχουν εναντιωθεί στο δημοψήφισμα, χαρακτηρίζοντάς το κίνηση αποσταθεροποίησης σε μια στιγμή όπου όλες οι πλευρές στην περιοχή εξακολουθούν να πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος.

Νωρίτερα σήμερα, ο τούρκος πρόεδρος, κατά τη κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Τεχεράνη με τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί, δήλωσε ότι η Αγκυρα θα λάβει αυστηρότερα μέτρα σε αντίποινα για το δημοψήφισμα στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από