Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι προτίθεται να επιστρέψει δυναμικά στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας παρά την καταδίκη του για φοροδιαφυγή. Κάποιοι μάλιστα τον θεωρούν «εγγύηση για τη σταθερότητα» της χώρας.

O Σίλβιο Μπερλουσκόνι γιορτάζει σήμερα τα ογδοηκοστά πρώτα γενέθλιά του. Εξι χρόνια μετά το τέλος της πολιτικής του καριέρας, που συνοδεύτηκε από σωρεία σκανδάλων, φαίνεται να σχεδιάζει δυναμική επιστροφή στην πολιτική και παρουσιάζει μάλιστα τον εαυτό του ως τον νικητή των ερχόμενων εκλογών, οι οποίες αναμένεται να γίνουν το αργότερο την άνοιξη.

Οπως μεταδίδει η Deutsche Welle, στη σκιά της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ο Μπερλουσκόνι παρουσιάζεται ως μετριοπαθής πολιτικός, αλλά δεν αποκλείει και συνεργασία με τη Λέγκα του Βορρά, το αδελφό ακροδεξιό κόμμα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).

«Η ικανότητά του να επιβιώνει είναι καταπληκτική, θα έλεγα πως δεν υπάρχει άλλος πολιτικός σαν αυτόν στην Ιταλία» λέει ο Βολφάνγκο Πίκολι, από τη δεξαμενή σκέψης Teneo.

Δεν μπορεί να γίνει πρωθυπουργός

Ωστόσο, ο Μπερλουσκόνι δεν μπορεί να γίνει και πάλι πρωθυπουργός. Μετά την καταδίκη του για φοροδιαφυγή δεν μπορεί να αναλάβει πολιτικά αξιώματα μέχρι το 2019.

Την ίδια ώρα όμως ο ίδιος παρουσιάζεται ως αυτός που θα κινεί τα νήματα στις επόμενες εκλογές. «Μυρίζω το άρωμα της νίκης στις επόμενες εκλογές. Ολοένα και πιο πολλοί Ιταλοί με παρακαλούν να αλλάξω τα πράγματα στη χώρα μας που δεν λειτουργούν».

Ο Μπερλουσκόνι έχει αρχίσει να παρουσιάζεται ως σοβαρός πολιτικός παρά τα σκάνδαλα τα οποία περιείχαν τα πάντα: σεξ, φοροδιαφυγή, καταδίκες. Του συγχώρεσαν άραγε οι Ιταλοί τα λάθη του παρελθόντος; Ξέχασαν ότι οδήγησε τη χώρα του στην οικονομική κρίση και πως η αποχώρησή του έκανε ολόκληρη την Ευρώπη να αναστενάξει από ανακούφιση;

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αντλεί την αισιοδοξία του κυρίως από την επιτυχία των δεξιών κομμάτων στις δημοτικές εκλογές.

Εμφανίζεται ως μετριοπαθής πολιτικός

Ο Ματέο Ρέντσι θα θέσει υποψηφιότητα και πάλι για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Καταποντίστηκε μετά το δημοψήφισμα που αφορούσε σε συνταγματικές αλλαγές στη χώρα, πριν από περίπου εννέα μήνες, και δεν φαίνεται να μπορεί να ανακάμψει.

Το λαϊκιστικό ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Πέντε Αστέρια προηγείται του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ωστόσο ο τρόπος διοίκησης της δημάρχου της Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι δεν δίνει την εντύπωση ότι τα Πέντε Αστέρια μπορούν πραγματικά να κυβερνήσουν.

Μέσα σε αυτό το πολιτικό τοπίο στην Ιταλία, ο Μπερλουσκόνι εμφανίζεται ως μετριοπαθής πολιτικός.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, φίλος του Μπερλουσκόνι, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων δήλωσε μάλιστα πως «είναι αυτός που μπορεί να σταματήσει τον λαϊκισμό στην Ιταλία. Ο Μπερλουσκόνι εγγυάται σταθερότητα όπως το έκανε πάντοτε».