Υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για την εγγραφή του παιδιού στο σχολείο τάχθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, με αφορμή τα κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος επέρριψε ευθύνες σε όλους τους υπουργούς Υγείας που δεν «πήραν το πολιτικό κόστος να βγάλουν μια απόφαση που να υποχρεώνει τους γονείς να εμβολιάζουν τα παιδιά προτού τα εγγράψουν στο σχολείο», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης προειδοποίησε ότι εκτος από τα κρούσματα ιλαράς θα υπάρξουν και κρούσματα παρωτίτιδας και κοκκύτη επειδή ο ενήλικος πληθυσμός στην πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι. Ή στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί 6.000 κρούσματα παρωτίτιδας από την αρχή του χρόνου.

Σε ότι αφορά την ιλαρά ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι 350.000 παιδια είναι ανεμβολίαστα στην Ελλάδα και μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν γίνει 100.000 εμβολιασμοί MMR.

Τόνισε ότι δεν πρέπει να θεωρούμε τη νόσο ακίνδυνη διότι κάνει επικίνδυνες επιπλοκές, είναι εξαιρετικά μεταδοτική ακόμα και πριν την εμφάνιση των χαρακτηριστικών εξανθημάτων.

Αναφορικά με τη θεωρία ότι ο μητρικός θηλασμός προστατευει από την ιλαρά ο κ. Κωνσταντόπουλος ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν ισχύει. «Το νεογνό προστατεύεται μόνο αν η μητέρα έχει εμβολιαστεί ή αν έχει η ίδια νοσήσει στο παρελθόν», τόνισε και πρόσθεσε ότι προσφατα νοσηλευθηκε μητερα και νεογνό στο νοσοκομειο Αγ. Σοφια με ιλαρά.