Περισσότεροι από 600 χορευτές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετέχουν στο 5οΦεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος» στη Σκόπελο, που διοργανώνεται προς τιμήν του χοροδιδασκάλου Διαμαντή Παλαιολόγου. Για τρεις μέρες το καταπράσινο νησί των Σποράδων θα γίνει σημείο συνάντησης και πολιτισμικής συνεύρεσης χορευτικών συγκροτημάτων που θα υποδεχτούν το κοινό με τις παραδοσιακές ενδυμασίες τους. Παράλληλα διοργανώνονται ημερίδες, σεμινάρια, ανοικτές πρόβες, γλέντια, εκδρομές, κ.ά.

«Πρόκειται για ένα φεστιβάλ παραδοσιακών χορών το οποίο είναι εξαιρετικά νεανικό. Ο μέσος όρος των συμμετεχόντων είναι στα 23 έτη» λέει η συντονίστρια του φεστιβάλ Κωνσταντίνα Αγγελάτου. «Η ιδέα ξεκίνησε για να κάνουμε μια μεγάλη γιορτή παράδοσης και πολιτισμού στον τόπο μας αφιερωμένη σε έναν αφανή ήρωα: Τον χοροδιδάσκαλό μας που μας έμαθε να εμπλεκόμαστε με τα πολιτιστικά, Διαμαντή Παλαιολόγο ο οποίος έχει φύγει από τη ζωή. Το Φεστιβάλ γίνεται στη μνήμη του και προς τιμήν του. Είναι μια πολύ μεγάλη γιορτή που ενώνει χορευτικά και πολιτιστικά όλη την Ελλάδα. Έρχονται χορευτικά συγκροτήματα από όλες τις γωνιές της Ελλάδας αλλά και από το εξωτερικό. Φέτος θα έχουμε ένα χορευτικό συγκρότημα από το Νεπάλ. Οι παραστάσεις κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ είναι το βράδυ με ελεύθερη είσοδο, αλλά όλο το νησί μετατρέπεται σε ένα φεστιβαλικό σκηνικό όπου γίνονται ανοιχτές πρόβες στις πλατείες, μαθήματα παραδοσιακών χορών στους τουρίστες, πάρτι, γλέντια και δρώμενα. Για τέσσερις μέρες και τρεις νύχτες το νησί ξεσηκώνεται και ζει σε φεστιβαλικούς ρυθμούς».

Φέτος μια ξεχωριστή στιγμή του Φεστιβάλ είναι η χορευτική παράσταση που συνδέει το φλαμένκο με τον κρητικό χορό. Οι χορευτές Γιάννης και Γιώργος Μεγαλακάκης, ιδρυτές της Ομάδας Έκφρασης Κρητικών Χορών και η χορεύτρια του φλαμένκο, Αργυρώ Τσάπου, εμπνεόμενοι από μουσικό κομμάτι του κιθαρίστα Πάκο ντε Λουθία με τίτλο «Ανάμεσα σε δύο ποτάμια», ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν μία παράσταση υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου με χορευτικές στιγμές διαλόγου, μάχης και ερωτισμού ανάμεσα στον κρητικό χορό και το φλαμένκο.

Info

• Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος» στη Σκόπελο από τις 26 έως τις 28 Αυγούστου 2017. Είσοδος ελεύθερη.

• Το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος», μέλος του European και του WordFolkloreFestivalAssociation, έλαβε στο φετινό διαγωνισμό ΤourismAwards 2016 το βραβείο SILVER για τη Σκόπελο και τη διοργάνωση του φεστιβάλ. Το 2016 απέσπασε το βραβείο SILVER, στην κατηγορία «Πολιτισμός» των BestCityAwards. Επιπλέον, έχει αποτελέσει αντικείμενο ακαδημαϊκών ερευνών και μελετών ελληνικών και ξένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ενώ έχει παρουσιασθεί ως παράδειγμα καλής πρακτικής σε πολυάριθμα επιστημονικά συνέδρια.

• Διοργανώνεται από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία «Πλέγμα», υπό την αιγίδα του Δήμου Σκοπέλου και με τη συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Τα τελευταία χρόνια τελεί και υπό την αιγίδα των Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και της Εθνικής Επιτροπής της UNESCO.

• Περισσότερες πληροφορίες www.dancefestival.gr και www.plegma.org