Ο γιος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ, και ο πρώην διευθυντής της προεκλογικής του εκστρατείας Πολ Μάναφορτ κλήθηκαν να παρουσιαστούν ενώπιον επιτροπών της αμερικανικής Γερουσίας την επόμενη εβδομάδα για να απαντήσουν σε ερωτήσεις που αφορούν τις σχέσεις που φέρεται να είχε η προεκλογική ομάδα του Τραμπ με τη Ρωσία, έκαναν γνωστό αξιωματούχοι την Τετάρτη.

Οι ακροάσεις τόσο στενών συνεργατών του προέδρου αποτελούν σημαντική εξέλιξη στην πολύμηνη προσπάθεια να διερευνηθούν οι πιθανές επεμβάσεις της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 και η φερόμενη συμπαιγνία με την ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ.

Η Επιτροπή Δικαιοσύνης της αμερικανικής Γερουσίας ανακοίνωσε ότι είχε καλέσει τον Τραμπ τζούνιορ και τον Μάναφορτ να καταθέσουν σε ακρόαση την Τετάρτη, 26 Ιουλίου.

«Πολλά έχουν ειπωθεί, αλλά όχι ενόρκως»

Ο Κούσνερ αναμένεται να βρεθεί ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών στη Γερουσία τη Δευτέρα, 24 Ιουλίου. Η ακροαματική διαδικασία θα είναι κεκλεισμένων των θυρών.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Σέλντον Ουάιτχαους, μέλος της Επιτροπής Δικαιοσύνης, είπε ότι η ακρόαση θα επιτρέψει την κατάθεση μαρτυριών υπό όρκο. «Υπάρχουν πάρα πολλά που έχουν ειπωθεί δημόσια, αλλά όχι ενόρκως, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα να αποσιωπηθούν ζητήματα ή να ειπωθούν ψέματα χωρίς νομικές επιπτώσεις», τόνισε ο Ουάιτχαους στο CNN.

Η Επιτροπή Πληροφοριών διεξάγει μία από τις κύριες έρευνες για την πιθανή επέμβαση της Ρωσίας στις εκλογές του 2016, αλλά και τη φερόμενη συμπαιγνία από συνεργάτες του Τραμπ, ενώ η Δικαστική Επιτροπή διερευνά παρεμφερή θέματα.