Στο κενό έπεσε μία ακόμη φορά η προσπάθεια των Ρεπουμπλικανών να αντικαταστήσουν το Obamacare, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και ασφάλισης της κυβέρνησης Ομπάμα.

Δύο Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές ανακοίνωσαν ότι δεν μπορούν να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο ως έχει.

Το κόμμα είναι διχασμένο όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς οι πιο μετριοπαθείς ανησυχούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κατάργηση του Obamacare στους πιο αδύναμους πολίτες.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επίσης Ρεπουμπλικανός επιμένει στην άμεση κατάργηση του Obamacare, ώστε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να αρχίσει «από καθαρή βάση».

Η αποστολή έχει ανατεθεί στον Μιτς ΜακΚόνελ, επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, ο οποίος ωστόσο παραδέχεται ότι «δυστυχώς, είναι εμφανές ότι η προσπάθεια να καταργηθεί και να αντικατασταθεί άμεσα το αποτυχημένο Obamacare δεν θα είναι επιτυχής».

Η αντικατάσταση του Obamacare, βάσει του οποίου περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι απέκτησαν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι Ρεπουμπλικανοί θα πρέπει να ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ το Obamacare που καταρρέει τώρα και να εργαστούν για ένα νέο πρόγραμμα υγείας από την αρχή. Οι Δημοκρατικοί θα ακολουθήσουν!», έγραψε στο Twitter μετά την απώλεια της πλειοψηφικής στήριξης του νομοσχεδίου που πρότειναν οι Ρεπουμπλικανοί στην Γερουσία.

Οι Δημοκρατικοί έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα συνεργαστούν για την ψήφιση οποιουδήποτε νομοσχεδίου που καταργεί το Obamacare, αλλά μπορούν να συνεργαστούν για τη βελτίωσή του.