Δεν πρόκειται απλώς για ένα στάδιο «οικοδόμησης» της ιδανικής φυσικής κατάστασης που πρέπει να έχει ο επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στη διάρκεια της σεζόν. Είναι και μια καθημερινή μάχη με έπαθλο την εμπιστοσύνη του τεχνικού επιτελείου. Μέσα από την επίπονη διαδικασία των σκληρών προπονήσεων, οι παίκτες της ΑΕΚ προσπαθούν να αποκτήσουν προβάδισμα στις επιλογές του Μανόλο Χιμένεθ για το βασικό σχήμα, με τον Ισπανό να βρίσκεται μπροστά σε αρκετά διλήμματα, τα οποία πάντως οι προπονητές είθισται να χαρακτηρίζουν ως ευχάριστα. Εχουμε και λέμε:

Ο φύλακας – άγγελος της εστίας. Οπως πέρυσι, έτσι και φέτος, ο Γιάννης Ανέστης και ο Βασίλης Μπάρκας εκκινούν από την ίδια αφετηρία. Ο πρώτος ολοκλήρωσε τη σεζόν ως βασικός, ο δεύτερος είχε εξαιρετικές στιγμές αλλά και μεγάλα λάθη κατά τη διάρκεια της πρώτης χρονιάς του στην Ενωση. Γενικότερα και οι δύο είχαν τα πάνω και τα κάτω τους, με τον Ανέστη πάντως να δείχνει περισσότερη σιγουριά από τις προηγούμενες σεζόν του στην ομάδα και να ολοκληρώνει το ποδοσφαιρικό έτος με πολύ καλές εμφανίσεις. Ουδείς πάντως μπορεί αυτή τη στιγμή να προβλέψει ποιος εκ των δύο θα υπερασπιστεί τα δοκάρια της Ενωσης στο πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι της σεζόν προς το τέλος του μήνα.

Ο δεξιός μπακ. Ο Μιχάλης Μπακάκης έγινε διεθνής μέσω της ΑΕΚ και μάλιστα μέσα από τη δύσκολη διαδικασία της Β’ Εθνικής, τη σεζόν 2014-15. Εκτοτε όμως η πορεία του πήρε την κατιούσα καθώς η άφιξη του Ροντρίγκο Γκάλο το καλοκαίρι του 2015 του έκοψε τη φόρα. Ο Βραζιλιάνος ήταν ομολογουμένως καλός και είχε διάρκεια στην απόδοσή του, διατηρώντας δικαίως τη θέση του βασικού. Ωστόσο, έως σήμερα ο Μπακάκης δείχνει πιο αποφασιστικός από ό,τι στο παρελθόν στην προσπάθειά του να προσπεράσει τον Γκάλο. Και την ανταπόκρισή του στις απαιτήσεις του Χιμένεθ την αναγνωρίζει και ο ισπανός τεχνικός, αποδίδοντάς του τα εύσημα σχεδόν καθημερινά.

Οι κεντρικοί χαφ. Ο τεχνικός της Ενωσης έχει καταλήξει στο εξής συμπέρασμα: Το δίδυμο Γιόχανσον – Αϊντάρεβιτς δεν μπορεί να είναι λειτουργικό λόγω έλλειψης έκρηξης, ταχύτητας και σπιρτάδας. Αντίστοιχα το ζευγάρι Γαλανόπουλος – Σιμόες υστερεί σε ύψος, δύναμη και σωματική υπεροχή. Ο Χιμένεθ αποφάσισε να παντρέψει τα χαρακτηριστικά έχοντας ήδη αποφασίσει, ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε ματς και τις ιδιαιτερότητες του αντιπάλου, να ταιριάξει τον Αϊντάρεβιτς με τον Σιμόες και τον Γαλανόπουλο με τον Γιόχανσον. Σαφώς θα υπάρξουν και αλλαγές καθώς δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι άπαντες διαθέσιμοι επί μονίμου βάσεως. Οπως ακριβώς συμβαίνει αυτές τις ημέρες λόγω της θλάσης που ταλαιπωρεί τον Πορτογάλο Σιμόες.

Το δίδυμο της επίθεσης

Από τη στιγμή που ο Βίκτωρας Κλωναρίδης, εκτός από το να λέει ότι του αρέσει να παίζει εκεί, δείχνει ομολογουμένως και εξαιρετική ανταπόκριση στις απαιτήσεις της θέσης ως δεύτερου επιθετικού, ο Χιμένεθ αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να υπολογίζει σε εκείνον ιδιαίτερα για τα φτερά της επίθεσης (εξτρέμ) παρά μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης ή εφαρμογής ειδικής τακτικής. Μοιραία καλείται να αποφασίσει με ποιον ταιριάζει καλύτερα ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού. Αν το πρώτο ευρωπαϊκό ματς ήταν σήμερα, ο Χιμένεθ θα επέλεγε τον Γιώργο Γιακουμάκη ως παρτενέρ του «Κλώνα» και όχι τον Μάρκο Λιβάια, κυρίως λόγω ταιριάσματος των χαρακτηριστικών κι ενώ είναι πολύ πιθανό να αποκτηθεί επιπλέον ένας επιθετικός περιοχής.