Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προγραμματίζει να διορίσει τον πρώην αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου των Οικονομικών και επενδυτή ιδιωτικών κεφαλαίων, Ράνταλ Κουάρλες στη θέση του εκπροσώπου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Ο διορισμός θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο, ενώ ο Κουάρλες θα είναι ο πρώτος αντιπρόεδρος της τράπεζας με μία τέτοια αρμοδιότητα, που θεσμοθετήθηκε μετά την οικονομική κρίση του 2008, αλλά δεν έγινε στελέχωση της θέσης στα χρόνια της προεδρίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Κουάρλες θεωρείται φιλικός προς τον τραπεζικό κλάδο, ακούγοντας τις θέσεις των τραπεζών που εκφράζουν παράπονα για τις επιπτώσεις που έχουν στην λειτουργία τους, οι ρυθμίσεις και οι κανονιστικές διατάξεις που τέθηκαν σε εφαρμογή κατά τα τελευταία εννέα χρόνια.

Η επικύρωση του διορισμού του, για την πλήρωση της αναφερόμενης θέσης αναμένεται από τον περασμένο Απρίλιο.

Ο πρώην διοικητής της Fed, Ντάνιελ Ταρούλο ασκούσε και καθήκοντα επίβλεψης για την εφαρμογή των ομοσπονδιακών ρυθμιστικών κανόνων, μέχρι την παραίτησή του, τον περασμένο Φεβρουάριο. Μία ουσιαστική αρμοδιότητα του, ήταν η παρακολούθηση της λειτουργίας των αμερικανικών τραπεζών σχετικά με εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού νόμου για την Γουόλ Στριτ (2010 Dodd-Frank Wall Street reform law). Κεντρικό σημείο εφαρμογής της νομοθεσίας αυτής, είναι η διενέργεια των λεγόμενων “stress tests” σε ετήσια βάση στις αμερικανικές τράπεζες αναφορικά με την αντιμετώπιση έκτακτων οικονομικών καταστάσεων.

Ο Κουάρλες ασχολείται με την διεύθυνση της ιδιωτικής επενδυτικής εταιρίας που ίδρυσε ο ίδιος (Cynosure Group) με έδρα την πόλη Σαντ Λέικ Σίτι στην Γιούτα.