Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή από επίθεση καμικάζι που σημειώθηκε στην Ανατολική Δαμασκό και ήταν η φονικότερη επίθεση που έχει σημειωθεί εδώ και μήνες στη συριακή πρωτεύουσα.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων έκαναν γνωστό πως τρία παγιδευμένα οχήματα καταδιώχθηκαν νωρίς την Κυριακή το πρωί από τις αρχές, ενώ κατευθύνονταν προς το κέντρο της Δαμασκού.

Τα δύο από αυτά αναχαιτίσθηκαν και οι οδηγοί τους σκοτώθηκαν από τις υπηρεσίες ασφαλείας στην είσοδο της πόλης, ενώ το τρίτο κατάφερε να φθάσει στη συνοικία της πλατείας Ταχρίρ, στην Ανατολική Δαμασκό, όπου ο καμικάζι ανατίναξε το όχημά του.

«Δεκαοκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν. Σύμφωνα με τον ίδιο, τουλάχιστον επτά μέλη των φιλοκαθεστωτικών δυνάμεων ασφαλείας καθώς και δύο άμαχοι περιλαμβάνονται στους νεκρούς.

«Αφού καταδίωξαν τρία παγιδευμένα οχήματα, οι αρχές κατάφεραν να προκαλέσουν έκρηξη σε δύο από αυτά στην οδό που οδηγεί στο αεροδρόμιο. Περικύκλωσαν το τρίτο όχημα στην πλατεία Αλ-Γαντίρ (ένας τομέας της Ταχρίρ), στη συνοικία Μπαμπ Τούμα, όπου ο τρομοκράτης πυροδότησε τα εκρηκτικά, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αμάχους», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το πρακτορείο SANA.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου διαπίστωσε σημαντικές ζημιές στην πλατεία όπου σημειώθηκε η φονική έκρηξη. Δεκαπέντε οχήματα έχουν υποστεί ζημιές και μερικά έχουν απανθρακωθεί εντελώς.