Για τις Βρυξέλλες θα αναχωρήσει την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται την Πέμπτη και την Παρασκευή, 22 και 23 Ιουνίου.

Ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη βελγική πρωτεύουσα μετά από την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου που συνεδριάζει στις 11:00 το πρωί, καθώς το απόγευμα θα συμμετάσχει και θα είναι κεντρικός ομιλητής στην ανοικτή εκδήλωση που διοργανώνει η «Προοδευτική Συμμαχία» (Progressive Caucus) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τίτλο «Το σενάριο που λείπει – Μια εναλλακτική για τους Ευρωπαίους».

Τις επόμενες δύο μέρες ο Ελληνας πρωθυπουργός θα συμμετέχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, που θα ξεκινήσουν την Πέμπτη το μεσημέρι και θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Παρασκευής. Κυρίαρχα θέματα στην ατζέντα της Συνόδου θα είναι τα ζητήματα της μετανάστευσης, της ασφάλειας και της άμυνας, της απασχόλησης, της ανάπτυξης και τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Στην εκδήλωση της «Προοδευτικής Συμμαχίας» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, απόψε στις 19:30 ώρα Ελλάδας, εκτός του Αλέξη Τσίπρα, ομιλίες θα απευθύνουν και η Σκα Κέλλερ (συμπρόεδρος) της Ομάδας των Πρασίνων, ο Πολ Μανιέτ (σοσιαλιστής πρόεδρος της Βαλλονίας) και ο Μπενουά Αμόν (σοσιαλιστής υποψήφιος στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία). Επιπλέον, παρεμβάσεις στη συζήτηση θα πραγματοποιήσουν και οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων: Τζιάνι Πιτέλα (Σοσιαλιστές) και Γκάμπι Τσίμερ (Ευρωομάδα της Αριστεράς).

Με αφορμή και τη δημοσίευση της «Λευκής Βίβλου» που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα πέντε σενάρια του προέδρου της, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για το μέλλον της Ευρώπης, ευρωβουλευτές που προέρχονται από τρεις πολιτικές ομάδες, της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, θα ανοίξουν μια συζήτηση σχετικά με «το σενάριο που λείπει» και που μπορεί να αποτελέσει μια προοδευτική απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις της Ευρώπης.