Πέντε νέοι ηθοποιοί-τραγουδιστές και πέντε μουσικοί επί σκηνής δημιουργούν μια δική τους γλώσσα παίζοντας με τον λόγο, τον ρυθμό, τη μελωδία, το σώμα, στην παράσταση της Φωτεινής Παπαδόδημα με τίτλο «Όταν σε λίγο κατεβήκαμε στη θάλασσα» που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2017.

«Το θέμα της μουσικής αυτής παράστασης είναι ο νόστος, η νοσταλγία. Από τον Όμηρο μέχρι σήμερα. Κάθε Οδύσσεια είναι η αφηγηματοποίηση μίας απόδοσης ταυτότητας» λέει η Φωτεινή Παπαδόδημα που υπογράφει τη μουσική, τη δραματουργία και τη σκηνοθεσία. «Οδηγός μας στις θεματικές που θα ξεδιπλωθούν μπροστά μας, είναι η μουσική, μία νέα μουσική γλώσσα που κατασκευάζουμε ηθοποιοί και μουσικοί χρησιμοποιώντας αποσπάσματα της Νέκυιας σε μετάφραση Δ. Μαρωνίτη και κείμενα του βιβλίου “Νοσταλγία. Οδυσσέας, Αινείας, Άρεντ” της γαλλοεβραίας ελληνίστριας, λογοτέχνιδος και δοκιμιογράφου Μπαρμπαρά Κασσέν, σε μετάφραση Σισίλ Μαργέλου Ιγγλέση. Η Μπαρμπαρά Κασσέν προσεγγίζει τις θεματικές : νόστος, πατρίδα, εξορία, νοσταλγία, σπίτι, ξεριζωμός, μητρική γλώσσα, συνομιλώντας με τον Αινεία του Βιργίλιου και με την Χάνα Άρρεντ.

Στόχος της παράστασης. «Είναι να δημιουργήσουμε ένα γλυπτό στοχασμών, μαρτυριών , ανοιχτών ερωτημάτων πάνω στις θεματικές: μνήμη, απώλεια, αγωνία, ταυτότητα, ξένος, επανασύνδεση με αυτό που κάποτε ήταν οικείο και τώρα μοιάζει ανοίκειο. Τι σημαίνει σήμερα για έναν Ελληνα, για έναν Αθηναίο, στην Ελλάδα του 2017 η έννοια πατρίδα; Τι σημαίνει το ίδιο ακριβώς για έναν Γάλλο που έχει μεγαλώσει σε μία μεγαλούπολη σαν το Παρίσι; Τι μπορεί να σημαίνει η ίδια έννοια για έναν πρόσφυγα που βιώνει μία σειρά βαθύτατες απώλειες πέρα από την απώλεια της μητρικής του γλώσσας; Μήπως τελικά η αναίμακτη, βουβή απώλεια του εαυτού μας μέσα στην ανυπαρξία της ανωνυμίας, της έλλειψης ταυτότητας, που υπαγορεύουν οι κανόνες επιβίωσης στην σύγχρονη δυτική πόλη, είναι πολύ χειρότερη από τη βίαιη απώλεια της πατρικής γης; Αλλά και ο Οδυσσέας του Ομήρου, ήθελε τελικά στ’ αλήθεια να επιστρέψει; Όλες κι όλες τρεις μέρες κράτησε η αναγνώρισή του και η ανάκτηση της ταυτότητάς του στην Ιθάκη και μετά καλείται πάλι να φύγει, να ταξιδέψει “σε ανθρώπους που δεν είδαν θάλασσα…”. Με οδηγό τη νοσταλγία και τη μουσική θα κατεβούμε κι εμείς στη θάλασσα».

Ταυτότητα παράστασης

«Όταν σε λίγο κατεβήκαμε στη θάλασσα»

Πειραιώς 260, Κτίριο Ε, 21-22- 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 στις 21.00.

Μουσική – Δραματουργία – Σκηνοθεσία: Φωτεινή Παπαδόδημα

Ηθοποιοί: Αλέξανδρος Αχτάρ, Ελεάνα Καυκαλά, Νίκος Λεκάκης, Λήδα Μανιατάκου, Φωτεινή Παπαδόδημα.

Μουσικοί: Παναγιώτης Κωστόπουλος – τύμπανα, Γιώργος Παλαμιώτης – μπάσο, Φωτεινή Παπαδόδημα – φωνή, γκόνι, λούπες, Λεωνίδας Σαραντόπουλος – φλάουτο, Μάρκος Χαιδεμένος – πιάνο

Χορός buto: Αφροδίτη Κατσάρου, Άννα Μάρκα Μπονισέλ, Δριλλιά Ανθή, Νέδη Αγαπίου, Έλλη Δικαιάκου

Σκηνικά- κοστούμια: Όλγα Μπρούμα

Κίνηση: Πωλίν Ουγκέ

Βοηθός σκηνοθέτη: Εύα Βαμβακά