Η FIFA ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία, ότι θα χρησιμοποιήσει μία σειρά μέτρων για την καταπολέμηση των διακρίσεων από τους οπαδούς εις βάρος των παικτών, κατά τη διάρκεια του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών της FIFA που αποτελεί την επίσημη πρόβα για το Μουντιάλ της Ρωσίας το καλοκαίρι του 2018.

Ετσι, σύμφωνα με αυτά, οι διαιτητές θα είναι σε θέση, διαπιστώνοντας μία παραβατική πράξη, όπως για παράδειγμα ρατσιστική επίθεση, να σταματούν το παιχνίδι, μέχρι να υπάρξει τάξη ή σε ακραία περίπτωση, να δίνουν τέλος στο ματς.

«Αυτές οι αλλαγές αποτελούν καινοτομία και εντάσσονται στον παγκόσμιο αγώνα κατά των διακρίσεων και είναι επιπλέον εργαλεία, ώστε οι διαιτητές να μπορούν να αποφεύγουν αυτές τις καταστάσεις και να εξασφαλίζουν μια ατμόσφαιρα ευ αγωνίζεσθαι και σεβασμού στα γήπεδα», τόνισε ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο.

Εκτός από αυτά τα μέτρα, όλα τα παιχνίδια θα επανεξετάζονται από την επιτροπή παρατηρητών για την παρακολούθηση της συμπεριφοράς των οπαδών. Τα δεδομένα θα συλλέγονται και στη συνέχεια θα αποστέλλονται στην Πειθαρχική Επιτροπή του διαγωνισμού, που θα μπορεί να επιβάλει τιμωρία.

Το κύπελλο Συνομοσπονδιών ξεκινά το Σάββατο με τη Ρωσία να υποδέχεται τη Νέα Ζηλανδία.