Ομοιότητες ανάμεσα στην ομιλία του Μπομπ Ντίλαν για το βραβείο Νόμπελ και ιστοσελίδας για φοιτητές ανακάλυψε το περιοδικό Slate.

Το περιοδικό αναφέρει ότι υπάρχουν κοινές εκφράσεις που χρησιμοποιούνται τόσο στην καταχώρηση για το έργο του Χέρμαν Μέλβιλ, Moby Dick, στο SparkNotes, όσο και στην ομιλία του Ντίλαν στην οποία ο ίδιος αναφέρεται στα τρία βιβλία που τον επηρέασαν περισσότερο από όλα στη ζωή του.

Σύμφωνα με το BBC, οι «αμφιβολίες» ξεκίνησαν από την ανακάλυψη ότι ο μουσικός αναφέρθηκε σε τμήμα του βιβλίου που δεν υπήρχε στις εκδόσεις του Moby Dick που κυκλοφορούν.

Ο συγγραφέας Μπεν Γκρίνμαν ήταν αυτός που το παρατήρησε και σχολίασε ότι ίσως ο Ντίλαν να μην θυμόταν σωστά το απόσπασμα, σύμφωνα με το οποίο κληρικός λέει σε κάποιον άλλο χαρακτήρα του βιβλίου μετά από καταιγίδα: «Ορισμένοι από τους τραυματίες οδηγούνται στον Θεό, άλλοι οδηγούνται στην πικρία».

Το περιοδικό Slate ανακάλυψε ομοιότητες ανάμεσα σε εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο Ντίλαν στην ομιλία του και σε φράσεις που χρησιμοποιήθηκαν στην ιστοσελίδα SparkNotes, αναφέροντας ότι φράσεις – κλειδιά δεν υπάρχουν στο κείμενο του Μέλβιλ.

Εκπρόσωποι του Ντίλαν και της Επιτροπής Νόμπελ δεν έχουν προβεί σε κάποιο σχόλιο.