Η χθεσινή παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ στην ευρωπαϊκή Σύνοδο του Concordia εμπεριείχε μηνύματα με παραλήπτες εντός και εκτός συνόρων και προϊδεάζει για ένα νέο αντιπολιτευτικό πλάνο μπροστά στο κυβερνητικό αδιέξοδο, όπως επισημαίνουν και στενοί συνεργάτες του. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως έμμεση απάντηση στις σχετικές αιτιάσεις της κυβέρνησης περί «αμήχανης σιωπής», άνοιξε τα χαρτιά του για το χρέος προκρίνοντας τη λήψη μέτρων που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά του.

«Είναι αλήθεια ότι το χρέος της Ελλάδας κατέστη σαφώς λιγότερο βιώσιμο τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι αναγκαίο να δοθεί μια λύση για το χρέος προκειμένου να μπορούμε να ελπίζουμε σε μακροχρόνια ανάπτυξη της οικονομίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΕ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Παράλληλα, μέσω της τοποθέτησής του για το χρέος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εφείσθη κριτικής, όχι μόνο προς την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της αλλά και προς τους εταίρους για τις δικές τους δεσμεύσεις. «Δεν κράτησαν την υπόσχεση που έδωσαν τον Νοέμβριο του 2012 αναφορικά με το χρέος» τόνισε με έμφαση, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στη στρατηγική με την οποία θα κινηθεί το επόμενο διάστημα και η οποία, ως φαίνεται, θα περιλαμβάνει αιχμές για τη στάση και τη γενικότερη τακτική που ακολουθούν εταίροι και πιστωτές.

Πάντως, το θέμα του χρέους και οι δεσμεύσεις των εταίρων ήταν και το μοναδικό σημείο της ομιλίας του στο οποίο διαφάνηκε κάποια προσέγγιση με τις κυβερνητικές θέσεις, καθώς ακολούθησε δριμύ «κατηγορώ» προς τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που κορυφώθηκε με την προτροπή να λάβει η ΝΔ ισχυρή εντολή στις εκλογές, προκειμένου να μπορέσει να εφαρμόσει με αποτελεσματικότητα το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για έξοδο από την κρίση.

Στη γαλάζια ατζέντα το αίτημα για εκλογές όχι μόνο παραμένει ψηλά, αλλά πλέον αναβαθμίζεται με τον φιλόδοξο στόχο της αυτοδυναμίας. Η αποτυχία της κυβέρνησης να εξασφαλίσει λύση για το χρέος ακόμη και, όπως διαφαίνεται, την ένταξη τη χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, στην Πειραιώς εκτιμούν ότι διαμορφώνει ένα νέο σκηνικό, στο οποίο η κυβερνητική πλειοψηφία θα συμπιεστεί και η ΝΔ θα αποκτήσει νέο ζωτικό χώρο. Στο γαλάζιο επιτελείο αναγνωρίζουν ότι πολλά θα κριθούν από το πολιτικό τάιμινγκ κατά το οποίο θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις και γι’ αυτό τον λόγο ο κομματικός μηχανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση ώστε να επιδείξει άμεσα αντανακλαστικά στη μάχη της κάλπης.

ΟΠΛΟ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, όχι μόνο στο δημοσιονομικό σκέλος αλλά και σε ευαίσθητους τομείς όπως η Παιδεία. «Είναι αδιανόητο ότι αυτή την ώρα η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο για την Παιδεία, που γυρνάει την Ελλάδα πίσω στη δεκαετία του ’80» είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα αλλά και για απροθυμία να υλοποιήσει τις δομικές αλλαγές που απαιτεί το πρόγραμμα διάσωσης. Για τον ίδιο, η επάνοδος της ΝΔ στη διακυβέρνηση θα στείλει το μήνυμα στους δανειστές ότι η χώρα διαθέτει τη βούληση να επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά. «Μόνο τότε θα μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε με τους δανειστές μας την καλύτερη δυνατή συμφωνία, όχι μόνο σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά κυρίως για τα πρωτογενή πλεονάσματα» τόνισε ο αρχηγός της ΝΔ, ο οποίος προανήγγειλε πρωτοβουλίες ώστε να καταρτιστεί το κατάλληλο πολιτικό πλαίσιο που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της ανάπτυξης.