Το λάθος μείγμα πολιτικής συνεχίζεται, ταυτίζουμε τις μεταρρυθμίσεις με την αύξηση φόρων και τις οριζόντιες περικοπές, όχι με πολιτικές που οδηγούν στην ανάπτυξη της οικονομίας. Τα λόγια είναι του Θεόδωρου Φέσσα από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ και το μήνυμα του επιχειρηματικού κόσμου είναι σαφές. Δίχως μεταρρυθμίσεις, πολιτικές απελευθέρωσης αγορών προϊόντων και υπηρεσιών και κατάργηση των ειδικών προνομιών, οι σχέσεις εμπιστοσύνης με την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα δεν κτίζονται.

Στην πραγματικότητα ο επιχειρηματικός κόσμος θέτει για μια ακόμη φορά το πραγματικό επίδικο για να βρει η χώρα «καθαρό διάδρομο». Οτι ακόμη και να ρυθμίσουμε το χρέος μας, εφόσον παραμείνουμε σε κατάσταση στασιμότητας και δίχως μεταρρυθμιστικά πλεονάσματα, δεν θα έχουμε επιτύχει κάτι σημαντικό, παρά μόνο μια επιστροφή στο 2014, την οποία η κυβέρνηση θα πανηγυρίσει σαν μια πολύ μεγάλη επιτυχία. «Είναι οι μεταρρυθμίσεις που δημιουργούν οικονομική μεγέθυνση, αυξάνουν τα έσοδα του κράτους, επιτρέπουν τη μείωση των άμεσων και έμμεσων φόρων, του δυσβάσταχτου κόστους ασφαλιστικών εισφορών και αποτρέπουν την περαιτέρω περικοπή των συντάξεων» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. «”Οσο μειώνω τους συντελεστές τόσο αυξάνονται τα έσοδα” ήταν τα λόγια υπουργού Οικονομικών χώρας που βγήκε από Μνημόνιο» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒ για την υπερφορολόγηση που τσακίζει την κατανάλωση.

Μίλησε για την ανάγκη να ενταθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, να φύγουμε από τη λογική της εποπτείας και να γίνουμε ιδιοκτήτες των μεταρρυθμίσεων. «Δεν φταίνε οι άλλοι, οι άλλοι είμαστε εμείς» είπε με νόημα, φωτογραφίζοντας τη συνεχή προσπάθεια μετακύλισης των ευθυνών από την κυβέρνηση στους δανειστές για τα εμπόδια στην ολοκλήρωση της συμφωνίας και την αλλαγή σελίδας που περιμένει η ελληνική οικονομία.

Ο ΠΡΕΜ ΓΟΥΑΤΣΑ. Εκανε επίσης λόγο για την απουσία φιλικού για την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος, δίχως το οποίο δεν πρόκειται να γίνουν πράξη οι ευκαιρίες που πράγματι υπάρχουν στην Ελλάδα, ούτε να διπλασιάσουμε τις επενδύσεις (μόλις στο 10% του ΑΕΠ) ή να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία κι άλλοι μεγαλοεπενδυτές, όπως ο Πρεμ Γουάτσα. «Εκείνο που χρειάζεται η Ελλάδα για να πάει μπροστά είναι η οικονομική ελευθερία, οι φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές, να μειωθούν οι φόροι» είπε ο καναδός μεγαλοεπενδυτής, κεντρικός ομιλητής στην γενική συνέλευση του ΣΕΒ. «Θα συνιστούσα στην κυβέρνηση να έχει φιλικές πολιτικές προς τις επιχειρήσεις και να κάνει την Ελλάδα το καλύτερο μέρος για επενδύσεις» πρόσθεσε, ωστόσο για να συμβεί αυτό χρειάζονται τρεις προϋποθέσεις. Να ενταχθεί η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση, να αρθούν τα capital controls και να αποκτήσει η χώρα πρόσβαση στην αγορά ομολόγων. Ακόμα και οι ΗΠΑ θα χρεοκοπούσαν δίχως πρόσβαση στην αγορά ομολόγων, καμιά χώρα δεν θα μπορούσε να επιβιώσει. Εάν αποκτήσετε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές θα αποκτήστε ξανά τον έλεγχο του πεπρωμένου σας» είπε χαρακτηριστικά.