Η πρώτη του επαφή με το ερωτικό ποίημα «Άσμα Ασμάτων», που ορισμένοι μελετητές αποδίδουν στο βασιλιά Σολομώντα ήταν πριν από μερικά χρόνια. Ο Βαλάντης Φράγκος σκηνοθετεί την ομώνυμη παράσταση, που είναι βασισμένη στη νέα μετάφραση του Χαράλαμπου Μαγουλά και ανεβαίνει σε παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, από την βραβευμένη με την Ibsen Scholarship 2013 Ομάδα Θεάτρου «Τhe 3rd person theatre group».

«Χρειαζόμουν και έψαχνα ένα κείμενο που να διαψεύδει ότι συμβαίνει γύρω μου και να προτείνει μία νέα οπτική ζωής: την ανανέωση του κόσμου μέσα από τον έρωτα» λέει ο σκηνοθέτης. «Θα δανειστώ μια φράση του Γιοσέφ Ελιγιά: “όταν κατορθώσεις το λυρικό έργο να τραγουδήσει μέσα σου, τελείωσε”. Έτσι κι έγινε το ποίημα αυτό παράσταση».

Η παράσταση τοποθετεί το Άσμα Ασμάτων και την αιώνια, τη δίχως τέλος, αναζήτηση του έρωτα, στις σύγχρονες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες, για να επαληθεύσει την τεράστια αξία του έργου και να ερευνήσει το αποτύπωμα του έρωτα σήμερα.

«Μια εικόνα που εκτυλίσσεται στη σκηνή είναι η στιγμή που οι ηθοποιοί, μέσω του έρωτα τους για τον άλλο, οδηγούνται στο δημόσιο λόγο, στην ακραία μορφή έκθεσης του εαυτού τους» συνεχίζει ο σκηνοθέτης. «Κάπου μέσα στο κείμενο ακούγεται μια φράση που ξεχωρίζω “όλου του κόσμου το νερό δεν μπορεί να σβήσει την αγάπη και δεν μπορούν ποτάμια να την πνίξουν, εάν κάποιος όλο το βιός του έδινε για να την αφανίσει, θα τον αφάνιζαν οι άλλοι όλοι”».

Το Άσμα Ασμάτων, γραμμένο αιώνες πριν, τοποθετεί τον έρωτα στην πρώτη θέση των ανθρώπινης εμπειρίας . Μιλά για την αγάπη η οποία είναι «κραταιά σαν θάνατος», για τον πόθο που είναι «σκληρός σαν τον Άδη, σπιθοβολά ολόγυρα με φλόγες της θεϊκής φωτιάς», για τον έρωτα σε υπερβολικό βαθμό, για το φως και το σκοτάδι.

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης τον Απρίλιο και ανεβαίνει για τέσσερις παραστάσεις στην Αθήνα. «Τα σχόλια των θεατών που έχουμε ακούσει για παράδειγμα από την παράσταση στο γηροκομείο-ψυχιατρική κλινική “Σπινάρη” στην πόλη της Κοζάνης, ήταν όταν στο τέλος της παράστασης δώσαμε τη φράση του έργου “μοιάζει ο αγαπημένος μου με ….” και οι θεατές συμπλήρωσαν αυτό που ένιωθαν “με χείμαρρο, με θεό, με μένα, με δεν έχω, με τίποτα, με την Ούρσουλα Άντρες, με το παιδί μου, με τον φίλο μου που πέθανε από καρδιά, με ήλιο”».

Ταυτότητα παράστασης

«Άσμα Ασμάτων»

Μετάφραση: Χαράλαμπος Μαγουλάς

Σκηνοθεσία: Βαλάντης Φράγκος

Δραματουργία: Σέβη Ματσακίδου

Κίνηση: Μαρία Φουντούλη

Σκηνικά: Γιάννης Θεοδωράκης

Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού

Μουσική: Μίμης Νικολόπουλος

Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά – Φαμέλη

Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Βουδούρης

Video: Βαγγέλης Κολότσιος

Σχεδιασμός αφίσας: Μαγδαληνή Στεφανάτου

Ηθοποιοί: Ελένη Ζαραφίδου, Αουλόνα Λούπα, Ιωάννα Μάντζαρη, Νίκος Νικολαΐδης, Χρήστος Τσαβλίδης

Θέατρο Θησείον (Τουρναβίτου 7, Ψυρρή, τηλ. 210-3255.444) από 25/5 έως 28/5. Πέμπτη έως Κυριακή στις 21.00.