Πολύ μικρό καλάθι για τα ποσοστά του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος στις βουλευτικές εκλογές κρατά ο επικεφαλής του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου της Βρετανίας. Σύμφωνα με τον Λεν Μακλάσκεϊ, γενικό γραμματέα του συνδικάτου Unite, και από τους ισχυρότερους υποστηρικτές του αρχηγού των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, μία νίκη τους στις 8 Ιουνίου θα ήταν «αναπάντεχη».

Ο Λεν Μακλάσκεϊ δήλωσε στο «Politico» ότι θα ήταν επιτυχία για τους Εργατικούς αν εξασφάλιζαν 200 έδρες από τις 650 που διαθέτει η Βουλή των Κοινοτήτων, δηλαδή 29 λιγότερες από όσες κατέχουν σήμερα.

«Είναι τεράστιο έργο. Ανθρωποι σαν εμένα είναι πάντα αισιόδοξοι. Τα πάντα μπορούν να συμβούν. Αλλά δεν βλέπω να κερδίζουν οι Εργατικοί. Θεωρώ ότι θα ήταν αναπάντεχο», δήλωσε ο Μακλάσκεϊ.

Ο ίδιος κατηγόρησε την προκατάληψη – όπως τη χαρακτήρισε – των μέσων ενημέρωσης εις βάρος του Κόρμπιν, ενός βετεράνου αριστερού, ο οποίος έπειτα από δεκαετίες στο επαναστατικό περιθώριο του κόμματος έγινε αρχηγός του το 2015 μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού από τη βάση του κόμματος.

Ο Κόρμπιν παραμένει δημοφιλής στα μέλη του κόμματος και οι προεκλογικές του εκδηλώσεις συγκεντρώνουν μεγάλα και ενθουσιώδη πλήθη, αλλά έχει χάσει την εμπιστοσύνη των περισσότερων βουλευτών των Εργατικών, ενώ η δημοτικότητά του είναι εξαιρετικά χαμηλή στο ευρύτερο εκλογικό σώμα.

Οι δημοσκοπήσεις θέλουν τους Συντηρητικούς της πρωθυπουργού Τερίζα Μέι να προηγούνται κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες των Εργατικών ενόψει των εκλογών της 8ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον Μακλάσκεϊ, οι ψηφοφόροι που προέρχονται από την εργατική τάξη και σχεδιάζουν να ψηφίσουν για πρώτη φορά τους Τόρις θα το πράξουν «επειδή πείστηκαν να αλλάξουν στρατόπεδο εξαιτίας της διαρκούς επίθεσης των μίντια προς στον Τζέρεμι Κόρμπιν και την εικόνα που έχουν κατασκευάσει για εκείνον».

Ο Μακλάσκεϊ πρόσθεσε ακόμη ότι παραμένει ακλόνητη η στήριξή του προς τον Κόρμπιν και εξήρε το εκλογικό μανιφέστο των Εργατικών, το οποίο παρουσιάστηκε την Τρίτη και το οποίο περιλαμβάνει τη δέσμευση για επανεθνικοποίηση ορισμένων υπηρεσιών.

Αν οι Εργατικοί κερδίσουν 200 έδρες θα πρόκειται για το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματος μετά το 1935.