Σε ήρεμους τόνους συνεχίστηκε η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής μετά το σοβαρό επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον Ηλία Κασιδιάρη, που είχε ως αποτέλεσμα την αποπομπή της ΚΟ της Χρυσής Αυγής από τις συνεδριάσεις των επιτροπών.

«Με αυτή τη συμφωνία, τον Αύγουστο του 2018 πλησιάζουμε σε ένα τέλος της επιτροπείας» τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης.

«Πρώτη φορά υπάρχουν καταγεγραμμένα σε μια συμφωνία τα ποιοτικά στοιχεία ενός κοινωνικού κράτους» πρόσθεσε και έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι για πρώτη φορά καταγράφεται επίσημα η ανάγκη μείωσης του δημόσιου χρέους.

«Μέχρι το 2015 το ΔΝΤ δεν είχε δηλώσει σε έγγραφο την ανάγκη μείωσης του χρέους. Είναι η πρώτη φορά που αυτό καταγράφεται επίσημα. Και αυτό επιτεύχθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση μετά από μια σκληρή διαπραγμάτευση» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Αν δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος, δεν θα εφαρμοστούν τα αρνητικά μέτρα. Και αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα δεν θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή τους. Η δική μας προσπάθεια είναι να διατηρηθεί η οικονομία σε σταθερό επίπεδο».

Ο κ. Καραγιαννίδης σημείωσε ότι μπορεί ένα από τα αρνητικά δημοσιονομικά μέτρα να είναι οι μειώσεις των συντάξεων, ωστόσο, όπως είπε, τα 2/3 δεν θα υποστούν καμία αλλαγή.

Σταϊκούρας: Από το σκίσιμο του μνημονίου, στο 2ο μνημόνιο

«Επιτομή της πολιτικής υποκρισίας και κοινωνικής αναλγησίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι το 4ο μνημόνιο», ανέφερε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επί των ημερών της η χώρα οπισθοχώρησε σε όλα τα επίπεδα και η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση, η ανταγωνιστικότητα κατρακύλησε, η απαισιοδοξία εμπεδώθηκε.

«Από το σκίσιμο του μνημονίου περάσαμε στο δεύτερο μνημόνιο και από τα 12 δισ. παροχές, περάσαμε στα 14,2 δισ. ευρώ μέτρα. Αυτός είναι ο λογαριασμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, με 16 αυξήσεις φόρων και με περικοπές των συντάξεων» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

«Η αριστερή μετρολαγνεία δεν σταματάει το 2018, αλλά πάει μέχρι το 2021, με μέτρα όπως η τεράστια μείωση του αφορολόγητου, η περικοπή των συντάξεων, μέτρα που συνιστούν τη μεγαλύτερη πολιτική εξαπάτηση της πατρίδας μας» είπε.

«Η κυβέρνηση δεν κράτησε ούτε μια κόκκινη γραμμή. Έδωσε τα πάντα και δεν πήρε τίποτα. Από το ‘ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα’ περάσαμε σε μέτρα 5 δισ. Ο απόλυτος εθισμός στα μέτρα. Όλα για την εξουσία» είπε ο κ. Σταϊκούρας και χαρακτήρισε «επικοινωνιακή απάτη και φερετζέ για τα σκληρά μέτρα, τα αντίμετρα, αφού προϋποθέτουν διατήρηση υψηλών πλεονασμάτων μόνιμα και την αξιολόγηση των θεσμών».

Κουτσούκος: Ψαλίδισμα κράτους πρόνοιας

Για ψαλίδισμα του κράτους πρόνοιας και όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων έκανε λόγο ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για μετάλλαξη.

«Εμείς έχουμε το πολιτικό θάρρος να καταψηφίσουμε μέτρα και αντίμετρα αυτού του 4ου μη νομιμοποιημένου και δεσμευτικού μνημονίου που παρατείνει τη λιτότητα, και να αντιπροτείνουμε μια νέα πολιτική πρόταση. Μια νέα οικονομική πρόταση, με μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και με ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, ώστε να πάμε σε ανάπτυξη και να βγάλουμε τη χώρα από την καταβύθιση και την καταβαράθρωση όπου την οδηγείτε» τόνισε ο κ. Κουτσούκος.

Απευθυνόμενος, δε, στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Θα σας αφήσουμε να πανηγυρίζετε και να πάτε στα χωριά σας. Όταν τελειώσει αυτό το έργο, πολλοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι στην Ελλάδα, αλλά κάπου αλλού θα είναι και θα απολαμβάνουν τις διακοπές τους».

Καραθανασόπουλος: Θανατηφόρο μείγμα για την εργατική τάξη

«Η κυβέρνηση προκαλεί τον ελληνικό λαό, συνεχίζει αταλάντευτα την αντιλαϊκή, βάρβαρη πολιτική της και εργάζεται για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων» ανέφερε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος και κατήγγειλε:

«Αυτό που συζητάμε σήμερα είναι το τέταρτο μνημόνιο, είναι ένα θανατηφόρο μείγμα για την εργατική τάξη, εμπόρους, αυτοαπασχολούμενους, λαϊκές οικογένειες, συνολικά τα λαϊκά στρώματα, που πατάει πάνω στα προηγούμενα μνημόνια».

Επίσης, σημείωσε ότι «τα μέτρα είναι μόνιμα και ήρθαν για να σημαδέψουν τα λαϊκά στρώματα». Ειδικά για τις συντάξεις, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι συνεχίζει και ολοκληρώνεται το «έκτρωμα Κατρούγκαλου», με νέες μειώσεις που συνιστούν τη χαριστική βολή για τους συνταξιούχους. Όπως τόνισε, οδηγούμαστε σε συντάξεις φτώχειας και εξαθλίωσης, καταργείται ο δημόσιος χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης και ανοίγει ο δρόμος για την επέλαση των ιδιωτικών συντάξεων.

«Πολλές θα είναι οι μειώσεις από τη μείωση των επιδομάτων, από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, από τη μείωση του αφορολόγητου», επισήμανε ο κ. Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι τα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα και μία σειρά άλλων μέτρων, είναι τα προαπαιτούμενα για την επίτευξη των πλεονασμάτων.

Αλλά και για τα μέτρα στο πεδίο της εργασίας κατήγγειλε ότι προχωρούν στο πλαίσιο απελευθέρωσης της αγοράς για την εξυπηρέτηση των μονοπωλιακών ομίλων και επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε «στάχτη στα μάτια τα αντίμετρα» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να κάνει αναδιανομή της φτώχειας.