Ελλάς, το (ποδοσφαιρικό) μεγαλείο σου! Τείνει πλέον να αγγίξει τα όρια της φαρσοκωμωδίας αυτό το οποίο συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μόλις έναν χρόνο μετά το περσινό φιάσκο με τη διπλή αναβολή του τελικού Κυπέλλου μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΚ από τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή, ο οποίος στη συνέχεια αποφάσισε την τέλεση του ματς δέκα ημέρες αργότερα, παρουσία μόλις 300 οπαδών στο ΟΑΚΑ (όπου και πάλι υπήρξαν έκτροπα!), ο νυν υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης βρέθηκε στα χνάρια του προκατόχου του. Ο τελικός Κυπέλλου της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ, που θα περάσει στην Ιστορία ως ο «τελικός του αυτοκόλλητου», μας υπενθύμισε για πολλοστή φορά πως σε τούτη τη μικρή γωνιά του πλανήτη η ανοργανωσιά και η προχειρότητα αποτελούν εθνικό προϊόν.

Οι δυο ομάδες είχαν ήδη ολοκληρώσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας τους, οι οπαδοί είχαν στηθεί στην ουρά για να προμηθευτούν το πολυπόθητο εισιτήριο (υπήρξε φίλος της Ενωσης ο οποίος κοιμήθηκε έξω από τα εκδοτήρια του ΟΑΚΑ προκειμένου να εξασφαλίσει μια σίγουρη θέση στο γήπεδο), οι επικεφαλής των δύο ΠΑΕ Δημήτρης Μελισσανίδης και Ιβάν Σαββίδης έσπευσαν να στείλουν από κοινού μήνυμα ενότητας, καλώντας τα πλήθη να συμμετάσχουν ειρηνικά, δίχως εχθρότητες, σε «μια πραγματική γιορτή καθαρού και έντιμου ποδοσφαίρου», ακόμη και η Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση με οδηγίες για τη διαδρομή που όφειλαν να ακολουθήσουν οι φίλαθλοι προκειμένου να αποφύγουν τις ανεπιθύμητες συναντήσεις. Χιλιάδες φίλαθλοι από κάθε μεριά της χώρας, ακόμη και από το εξωτερικό, εξασφάλισαν άδειες και ρεπό από τις δουλειές τους και πλήρωσαν αεροπορικά, ακτοπλοϊκά ή εισιτήρια για το ΚΤΕΛ προκειμένου να είναι παρόντες σε ένα ποδοσφαιρικό πάρτι. Εν ολίγοις, άπαντες προετοιμάζονταν για τον μεγάλο τελικό την ώρα που ετέθη στο τραπέζι η πρόταση για αναβολή.

Μια… μικρή λεπτομέρεια (;) που προέκυψε μετέτρεψε το πολυαναμενόμενο πάρτι σε μια κακής ποιότητας φαρσοκωμωδία. Το Πανθεσσαλικό Στάδιο, λόγω μιας σειράς από εκκρεμότητες που υπήρχαν κυρίως σε θέματα ασφάλειας, 48 ώρες πριν από τη σέντρα –όπως προβλέπει ο νόμος –δεν είχε λάβει την απαραίτητη άδεια καταλληλότητας (την έλαβε εντέλει χθες το πρωί). Δεν επρόκειτο όμως για κάτι άγνωστο, διότι εξαρχής, αφότου ορίστηκε (την Παρασκευή 28/4) από την ΕΠΟ το στάδιο του Βόλου ως έδρα του τελικού, όλοι οι εμπλεκόμενοι γνώριζαν τα προβλήματα που υπήρχαν. Μάλιστα, στη διάρκεια της εβδομάδας το κλιμάκιο της ΕΠΟ που ανέλαβε την αποπεράτωση των εργασιών εισηγήθηκε στον πρόεδρο της επιτροπής Κυπέλλου Ζήση Βρύζα τη μετάθεση του τελικού για την ερχόμενη Τετάρτη (10 Μαΐου), προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες εργασίες. Κάτι όμως που δεν έγινε αποδεκτό από τη διοίκηση της Ομοσπονδίας, η οποία εκτέθηκε ανεπανόρθωτα διότι θέλησε να πάρει το ρίσκο της τέλεσης ενός ποδοσφαιρικού αγώνα παρουσία χιλιάδων φιλάθλων σε ένα γήπεδο που δεν πληρούσε βασικές προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος. Το σοβαρότερο πρόβλημα αφορούσε την έλλειψη τουρνικέ και συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου, αλλά και την έκδοση (με ευθύνη της ΕΠΟ) και διάθεση εισιτηρίων που δεν έχουν αρίθμηση (σειρά και θέση), παρά μόνο αναφέρουν τη θύρα εισόδου! Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης και οι επιτελείς του θορυβήθηκαν ιδιαίτερα όταν οι ίδιοι παρέλαβαν μη αριθμημένα εισιτήρια από την ΕΠΟ, ενώ ήδη ελάμβαναν τα ανησυχητικά μηνύματα από τα social media (!) όταν οι οπαδοί των δύο ομάδων άρχισαν να ποστάρουν τα… προβληματικά «μαγικά χαρτάκια». Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος για τον οποίο μέχρι χθες τα ξημερώματα βρισκόταν σε εξέλιξη ευρεία σύσκεψη υπό τον Γιώργο Βασιλειάδη προκειμένου να βρεθεί μια λύση. Και ποια ήταν αυτή που προτάθηκε από τους φωστήρες του ελληνικού ποδοσφαίρου; Την ώρα που κάθε φίλαθλος θα ελέγχεται και θα κόβει το εισιτήριό του στις θύρες του γηπέδου, οι αρμόδιοι υπάλληλοι θα το τσεκάρουν με χειροκίνητα σκάνερ και θα τοποθετούν στο εισιτήριο ένα αυτοκόλλητο με τον αριθμό της σειράς και της θέσης του κατόχου. Κι όλη αυτή η «μπακαλίστικη» διαδικασία πρόκειται να γίνει σε 20.000 θεατές!

Εγραψαν Ιστορία!

Για να γίνει πάντως ακόμη περισσότερο αντιληπτό το μπάχαλο που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αρκεί να αναφέρουμε πως την ώρα που στη ΓΓΑ συνεδρίαζαν για την αναβολή του τελικού, η προσωρινή διοικούσα επιτροπή της ΕΠΟ εξέδιδε ανακοίνωση με την οποία διαβεβαίωνε πως όλα τα καθίσματα του γηπέδου θα έχουν αριθμηθεί μέχρι τη σέντρα και ότι «ο τελικός θα γράψει Ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο». Πράγματι δεν είχαν άδικο, έγραψε Ιστορία…