Η επικράτηση του Μακρόν προκαλεί ανακούφιση στη Γερμανία. Από όλο το πολιτικό φάσμα, Σοσιαλδημοκράτες, Χριστιανοδημοκράτες, Πράσινοι Φιλελεύθεροι χαιρετίστηκε η ήττα του ακροδεξιού λαϊκισμού. Πλην Αριστεράς: η Σάρα Bάγκενκνεχτ πανηγύρισε για το αποτέλεσμα του Μελανσόν, ενώ ο σχολιαστής Γιακομπ Αουγκστάιν μίλησε για έλλειμμα κοινωνικής δικαιοσύνης του Μακρόν. Ανήκουν στο κομμάτι του πολιτικού φάσματος της Γερμανίας που δεν χαιρέτησαν την ήττα της Λε Πεν.

Οι αντιδράσεις γερμανών πολιτικών:

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ, ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Μακρόν για τον δεύτερο γύρο. «Είναι καλό που ο Εμανουέλ Μακρόν με τη γραμμή του για ισχυρή ΕΕ και κοινωνική οικονομία της αγοράς είχε επιτυχία. Καλή επιτυχία για την επαναληπτική μάχη σε δύο εβδομάδες».

Πέτερ Αλτμάιερ, υπουργός Καγκελαρίας CDU: «Το αποτέλεσμα δείχνει ότι το κέντρο είναι ισχυρότερο απ’ ό,τι πιστεύουν οι λαϊκιστές». Το αποτέλεσμα για τον Μακρόν δείχνει: Γαλλία και Ευρώπη μπορούν μαζί να κερδίσουν».

Μάρτιν Σουλτς/SPD: «Μετά τον Βίλντερς και την Ολλανδία και η Μαρίν Λε Πεν, μία αντι-ευρωπαία και ανοιχτή ρατσίστρια υπέστη ήττα. Είναι καλή είδηση για τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ευρώπη».

Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υπουργός Εξωτερικών, αντικαγκελάριος SPD: «Χαίρομαι που ο Μακρόν προηγείται. Ηταν ο μόνος πραγματικά φιλο-ευρωπαίος υποψήφιος».

Μίχαελ Ροτ υφ.Εξ. SPD: «Με φιλοευρωπαϊκή πολιτική μπορούν να κερδηθούν εκλογές. Αυτό είναι ενθαρρυντικό. Ο Μακρόν χρειάζεται την υποστήριξη όλων των δημοκρατών».

Σάρα Βάγκενκνεχτ/Linke: «Σχεδόν 20% για τον Μελανσόν. Μία εκπληκτική επιτυχία για τη γαλλική αριστερά».

Ελμαρ Μπροκ/CDU: Μετά την Ολλανδία και την Αυστρία δείχνει και αυτό το αποτέλεσμα ότι τα όνειρα των δεξιών-λαϊκιστών δεν έχουν μέλλον. Μεταρρυθμίσεις μπορούν να περάσουν μόνο με κόμματα του κέντρου. Ο Μακρόν έδειξε πώς με θετικό πρόγραμμα και στήριξη της Ευρώπης μπορεί κάποιος να έχει επιτυχία. Σημαντικό είναι να μην ακολουθεί κανείς τους λαϊκιστές.

Πράσινοι: Ο Μακρόν κέρδισε τον πρώτο γύρο. Τώρα και στον δεύτερο γύρο ψήφος στον Μακρόν, καμία ευκαιρία στη Λε Πεν και τον εθνικισμό της.

Σιμόνε Πέτερ/πρόεδρος Πρασίνων: «Να σταλεί η Λε Πεν στη δεύτερη θέση. Δημοκρατικός Διαφωτισμός αποδίδει, όπως στην Αυστρία και την Ολλανδία. Το μέλλον μας είναι στην Ευρώπη».

Σβέν Γκίγκολντ, ευρωβουλευτής Πρασίνων. «Τώρα δεν υπάρχει πλέον κανένα παρντόν. Ολοι πρέπει να υποστηρίξουμε τον Μακρόν. Η μεγάλη εικόνα είναι το ζητούμενο και όχι οι θεματικές διαφορές σε επιμέρους ζητήματα».

Κρίστιαν Λίντνερ – Φιλελεύθεροι FDP: Μήνυμα για την Ευρώπη, μήνυμα για την ανανέωση. Ο Μακρόν δίνει θάρρος και στη Γερμανία.

Γιάκομπ Αουγκστάιν: «Πιστεύω ότι ο Μακρόν είναι ένας εκσυγχρονιστής. Αλλά περισσότερος εκσυγχρονισμός δεν σημαίνει αμέσως και περισσότερη δικαιοσύνη».