Ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα Παρασκευή ότι τα αμερικανικά πλήγματα στη συριακή αεροπορική βάση φέρνουν τις ΗΠΑ «ένα βήμα μακριά» από τη σύγκρουση με τον ρωσικό στρατό.

Εικόνες δορυφόρων δείχνουν ότι στην αεροπορική βάση Σαϊράτ που επλήγη σταθμεύουν οι ειδικές δυνάμεις της Ρωσίας και στρατιωτικά ελικόπτερα.

Η αντίδραση του ΟΗΕ

Ο επικεφαλής του τμήματος πολιτικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Τζέφρι Φέλτμαν, ανέφερε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι απαιτείται να αναληφθεί άμεσα δράση για να προστατευθεί ο συριακός λαός αλλά οι όποιες ενέργειες θα πρέπει να βασίζονται «στις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου».

«Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική προστασία αν επιτρέπεται στις εμπόλεμες πλευρές, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση, να δρουν ατιμώρητες και αν η συριακή κυβέρνηση συνεχίσει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε βάρος των ίδιων των πολιτών της» τόνισε.

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, μερικές ώρες μετά τις αμερικανικές επιδρομές εναντίον της Δαμασκού και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση παρά μόνο η πολιτική για να μπει τέλος στον πόλεμο που μαίνεται στη Συρία.

«Απευθύνω έκκληση για αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια που θα προσέθετε επιπλέον πόνο στον συριακό λαό» υπογράμμισε ο Αντόνιο Γκουτέρες σε ανακοίνωσή του.

Για τον επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, «δεν υπάρχει άλλος δρόμος προκειμένου να μπει τέλος στη σύρραξη από εκείνον μιας λύσης σε πολιτικό επίπεδο».