Τον μισό τζίρο της έχασε μία στις πέντε μικρομεσαίες επιχειρήσεις το τελευταίο δωδεκάμηνο, ενώ οκτώ στις δέκα δεν έχουν καμία πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Η συρρίκνωση της πραγματικής οικονομίας έχει οδηγήσει σε εξάντληση τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυξάνοντας τα λουκέτα στην αγορά. Εμπορικοί δρόμοι σε όλη τη χώρα που άλλοτε έσφυζαν από ζωή έχουν ερημώσει, οι μικρές αλλά και μεγαλύτερες βιοτεχνίες και βιομηχανίες κλείνουν και, όπως λένε οι επιχειρηματίες, το μέλλον δεν προοιωνίζεται ευοίωνο. Ενδεικτικό είναι ότι από την αρχή του έτους έκλεισαν περισσότερες επιχειρήσεις απ’ ό,τι άνοιξαν και όπως λένε αρκετοί από τους εν ενεργεία επιχειρηματίες, ίσως να μην καταφέρουν να βγάλουν τη χρονιά.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Μίχαλος τόνισε ότι «το ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών του ΓΕΜΗ (Γενικού Εμπορικού Μητρώου) ήταν αρνητικό και το πρώτο δίμηνο του 2017. Μέσα σε αυτό το διάστημα έβαλαν λουκέτο περισσότερες από 5.000 επιχειρήσεις, ο εμπορικός κόσμος κάνει λόγο για μείωση τζίρου της τάξης του 20% στις χειμερινές εκπτώσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ στην αγορά εργασίας κυριαρχούν πλέον σε ποσοστό άνω του 50% οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης». Ειδικότερα το δίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος έκλεισαν 5.669 επιχειρήσεις, ενώ αυτές που άνοιξαν ήταν 4.396.

ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΕΣΟΔΑ. Φόροι, χαμηλό καταναλωτικό ενδιαφέρον, παντελής έλλειψη χρηματοδότησης δημιουργούν μια θηλιά στον λαιμό των μικρομεσαίων επιχειρηματιών που βλέπουν τις υποχρεώσεις τους να αυξάνονται εν αντιθέσει με τα έσοδά τους. Οπως λένε, το σύνολο των επιχειρήσεων έχει μπει σε έναν φαύλο κύκλο καθώς η καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης έχει δημιουργήσει ανασφάλεια στους καταναλωτές αλλά και στους ίδιους, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ελληνική οικονομία.

Πρόσφατα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας δείχνουν ότι οι επενδύσεις παρουσιάζουν μείωση κατά 65% και επέστρεψαν στα επίπεδα του 1996 και στα 20,1 δισ. ευρώ. Οι αμοιβές των εργαζομένων μειώθηκαν από τα 82,9 δισ. ευρώ το 2008 σε 58,7 δισ. ευρώ το 2016, με απώλειες 24 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή η κατανάλωση βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση στα 119,6 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας πτώση κατά 25% και απώλειες 39,9 δισ. ευρώ στο διάστημα 2008-2016.