Ολοκληρωμένο σχέδιο για τον εξωραϊσμό και την ανάπτυξη των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, των οποίων τη διαχείριση πρόκειται να αναλάβει σύντομα, έχει καταρτίσει η Fraport Greece.

Οπως ανακοίνωσε χθες η εταιρεία, το σχέδιό της περιλαμβάνει άμεσες –αλλά και σε βάθος χρόνου –εργασίες ανάπτυξης των υποδομών στα αεροδρόμια, οι οποίες θα συμβάλουν καθοριστικά στην αύξηση του αριθμού των επιβατών και στη βελτίωση της ταξιδιωτικής τους εμπειρίας.

Για το σύνολο των έργων ανάπτυξης η Fraport Greece αναμένεται να επενδύσει μέχρι το 2021 τουλάχιστον το ποσό των 330 εκατ. ευρώ. Στην υπόλοιπη διάρκεια της περιόδου παραχώρησης, σχεδιάζει να υλοποιήσει επιπλέον έργα συντήρησης και αναβάθμισης στα αεροδρόμια, συνολικού ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ.

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ. Οι άμεσες εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στα αεροδρόμια αμέσως με την ανάληψη της λειτουργίας τους από τη Fraport Greece και πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:

* Γενικό καθαρισμό.

* Βελτίωση του φωτισμού και της σηματοδότησης στους εσωτερικούς (τερματικοί σταθμοί) και εξωτερικούς χώρους των αεροδρομίων (χώροι στάθμευσης αεροσκαφών, διάδρομοι προσγείωσης – απογείωσης).

* Αναβάθμιση και βελτίωση των εγκαταστάσεων υγιεινής.

* Βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένηςτης δωρεάν σύνδεσης με τοΔιαδίκτυο (WiFi).

* Εργασίες για τη βελτίωση της πυρασφάλειας σε όλους τους χώρους των αεροδρομίων.

Οι παραπάνω παρεμβάσεις αναμένεται να βελτιώσουν άμεσα την ταξιδιωτική εμπειρία όλων των επιβατών στα αεροδρόμια, μέχρι και την ολοκλήρωση των μεγάλων κατασκευαστικών έργων το 2021.

H ΧΩΡΗΤΙΚOΤΗΤΑ. Στο πλαίσιο των έργων ανάπτυξης που θα υλοποιήσει η Fraport Greece κατά την πρώτη τετραετία προβλέπεται να κατασκευαστούν 5 νέοι τερματικοί σταθμοί (στα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Κω και Μυτιλήνης), ενώ τo συνολικό μέγεθος των 14 τερματικών σταθμών στα αεροδρόμια θα αυξηθεί κατά περίπου 100.000 τετραγωνικά μέτρα (από 200.000 τ.μ. σε 300.000 τ.μ.).

Επίσης, οι βελτιώσεις που θα πραγματοποιηθούν για την αύξηση της χωρητικότητας των αεροδρομίων και της ποιότητας των υπηρεσιών περιλαμβάνουν την αύξηση των σταθμών check-in από 213 σε 297 (+28%), την αύξηση των σημείωνασφάλειας από 44 σε 84 (+47%), την αύξηση των πυλών από 103 σε 147 (+30%) και την αύξηση των θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών από 115 σε 150 (+23%).

Ακόμα, προγραμματίζεται η πλήρης ανακαίνιση των 15 διαδρόμων προσγείωσης – απογείωσης των αεροσκαφών, καθώς και όλων των τερματικών σταθμών (συνολικού εμβαδού 200.000 τ.μ.).