Αφορμή για να αναφερθεί στη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα αποτέλεσε για την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου η παρουσία της στα εγκαίνια της έκθεσης «Ενας Κόσμος Συναισθημάτων: Αρχαία Ελλάδα, 700 π.Χ. – 200 μ.Χ.».

Η κ. Κονιόρδου στις συνεντεύξεις που έδωσε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, τη νέα στρατηγική στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα και άσκησε κριτική στην τακτική που ακολουθούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, υποστηρίζοντας ότι επικεντρώθηκαν στη νομική διεκδίκησή τους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ενημέρωση που έγινε από το υπουργείο Πολιτισμού, σε σχέση με τα Γλυπτά η κ. Κονιόρδου τόνισε πως υπάρχει καινούρια κινητοποίηση στο θέμα αυτό, καθώς εγκαταλείπεται η νομική οδός διεκδίκησης που είχε υιοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και υπήρξε βασική αιτία άρνησης της βρετανικής πλευράς και πως τώρα μέσω της διπλωματικής οδού θα αποκατασταθεί σταδιακά κλίμα κοινής εμπιστοσύνης.

Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου επισκέφθηκε τη Νέα Υόρκη προσκεκλημένη του Ωνάσειου Πολιτιστικού Ιδρύματος με την ευκαιρία των εγκαινίων της έκθεσης. Το υπουργείο Πολιτισμού είναι ένας από του βασικότερους συντελεστές της καθώς παραχώρησε έργα από 20 μουσεία.