Η Eurobank Financial Planning Services είναι η πρώτη θυγατρική ελληνικής τράπεζας που εξασφάλισε την απαιτούμενη άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδας για τη διαχείριση κόκκινων δανείων ύψους 14 δισ. ευρώ στην ελληνική αγορά.

Η Eurobank FPS είναι 100% θυγατρική του Ομίλου Eurobank και βασικό αντικείμενο εργασιών της θα είναι η εξεύρεση συναινετικών λύσεων για οφειλέτες και η διαχείριση απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια με έμφαση στην εξυγίανση χαρτοφυλακίων. Αναλαμβάνει να διαχειριστεί χαρτοφυλάκιο ύψους 14 δισ. ευρώ από οφειλές ιδιωτών και μικρών επιχειρήσεων από τους πρώτους μήνες λειτουργίας της, ενώ στόχος είναι επίσης να αναλάβει και τη διαχείριση χαρτοφυλακίων τρίτων.

Σκοπός της εταιρείας είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς της υπό όρους διαφάνειας αξιοποιώντας στο μέγιστο τις στρατηγικές, τις υποδομές, τα συστήματα και το ανθρώπινο δυναμικό και επιδεικνύοντας υπευθυνότητα προς το κοινωνικό σύνολο. Η Eurobank FPS προήλθε από τη μετατροπή της Eurobank Διαχείρισης Απαιτήσεων ΑΕ σε εταιρεία λειτουργίας στο πλαίσιο του νέου θεσμικού πλαισίου. Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει νομική συγχώνευση της Eurobank Υπηρεσίες Ενημέρωσης Οφειλετών ΑΕ και περαιτέρω ανάπτυξη της νέας εταιρείας με μονάδες και υπηρεσίες εναρμονισμένες με το νέο θεσμικό πλαίσιο αξιοποιώντας τις εξελίξεις που δυναμικά διαμορφώνουν την ελληνική και διεθνή αγορά σε θέματα διαχείρισης οφειλών.

Την ίδια στιγμή και ενώ το θέμα των κόκκινων δανείων αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα που αναζητά λύση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημοσιοποίησε χθες έγγραφο κατευθύνσεων προς τις τράπεζες για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στο έγγραφο παρουσιάζει τα μέτρα, τις διαδικασίες και τις βέλτιστες πρακτικές που θα πρέπει να ακολουθούν οι τράπεζες στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων. Για παράδειγμα οι τράπεζες θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι παρέχονται στα διευθυντικά στελέχη κίνητρα για την εφαρμογή στρατηγικών μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η διαχείριση των οποίων θα πρέπει να γίνεται επισταμένως από τα διοικητικά τους όργανα. Η ΕΚΤ δεν ορίζει ποσοτικούς στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων αλλά καλεί τις τράπεζες να χαράξουν στρατηγική για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Το έγγραφο κατευθύνσεων δημοσιεύθηκε κατόπιν διαδικασίας διαβούλευσης η οποία πραγματοποιήθηκε από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο του 2016.

Στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2016 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των σημαντικών τραπεζικών ιδρυμάτων στη ζώνη του ευρώ ανέρχονταν σε 921 δισ. ευρώ.