Μέχρι πέρυσι η παράσταση παιζόταν σε ένα θέατρο που χωρούσε εβδομήντα άτομα. Φέτος, πήραν το ρίσκο να μπει σε ένα θέατρο που χωράει εφτακόσια πενήντα. Και πάει πολύ καλά. Ο Λάμπρος Φισφής παρουσιάζει στο θέατρο Ακροπόλ ένα stand up comedy show με τίτλο «Θες το Θετικό + Μωρό».

«Στην φετινή παράσταση έχει προστεθεί ένα κομμάτι που έχει να κάνει με την εγκυμοσύνη, με το τι είναι να είσαι γονιός και να έχεις ένα μωρό» λέει ο Φισφής καθότι είναι και ο ίδιος νέος πατέρας. «Είναι μια παράσταση πάντα comedy και ασχολείται γενικά με την σάτιρα της καθημερινότητας –όχι της επικαιρότητας. Απλά καθημερινά πράγματα που κάνουμε μέσα από μια κωμική ματιά: από το να αγοράσεις μια ηλεκτρική σκούπα, να πας σε μια ταβέρνα, πώς μπαίνουμε μέσα στην θάλασσα, κ.τ.λ. Είμαι σχετικά απαισιόδοξος, περίμενα ότι κάθε παράσταση θα έχει 300-400 θεατές, τώρα κατά μέσο όρο έχει 700. Είναι κάτι πολύ θετικό για μένα, αλλά και για το stand up comedy γενικότερα, γιατί από ένα είδος underground σε υπόγεια, μικρά καφέ και μπαράκια ξαφνικά μπαίνει σε ένα τόσο ιστορικό θέατρο και μπορεί να μαζέψει τόσο κόσμο».

Με σενάριο και αυτοσχεδιασμό. «Το stand up comedy έχει ένα συγκεκριμένο κείμενο το οποίο γράφεις και μετά δοκιμάζεις και μετά διορθώνεις και μετά ξαναδιορθώνεις, μέχρι να φτάσει σε μια μορφή όπου αυτό το κείμενο δουλεύει 99 στις 100 φορές και κάνει τον κόσμο να γελάει. Όταν το stand up comedy είναι καλό ο θεατής γελάει έξι με οκτώ φορές το λεπτό. Και αυτό δεν γίνεται αυτοσχεδιαστικά. Θέλει ξεκάθαρο σενάριο. Μέχρι και το τελευταίο κόμμα ή την τελεία, πρέπει να ξέρεις ακριβώς πού είναι και τί γίνεται. Βέβαια πάντα κάθε παράσταση έχει ένα αυτοσχεδιαστικό κομμάτι, το οποίο έχει να κάνει πιο πολύ με τη συναναστροφή με τον κόσμο. Είναι αυτό που κάνει κάθε παράσταση διαφορετική, αφού το κοινό αλλάζει και φυσικά δεν προσβάλλει κανέναν, όταν γίνει σωστά. Είναι απλά ένα κλίμα παρέας που δημιουργείται».

Ο Λάμπρος Φισφής, στην προσπάθειά του να βρει τις θετικές στιγμές της ζωής, υπεραναλύει τις λεπτομέρειες της καθημερινότητας, βάζει στο μικροσκόπιο τα ασήμαντα πράγματα που μας ενοχλούν, αυτοσαρκάζει τις αδυναμίες του και καυτηριάζει οτιδήποτε συνωμοτεί εναντίον της ευτυχίας μας. Ενώ, φέτος μας μυεί και στον κόσμο της πατρότητας με νέα κείμενα για τις εμπειρίες ενός νέου πατέρα

Η ιστορία του stand up comedy. «Ξεκίνησε κάπου στην δεκαετία του 1990 και κάποιοι νόμιζαν ότι είναι κάτι που πας και θα σε κοροϊδέψουν και θα σε πειράξουν. Γενικά αυτό ισχύει σαν χαρακτηριστικό του stand up comedy, απλά πρέπει να βρεις τον τρόπο να το κάνεις, ώστε να μην φύγει κανείς στεναχωρημένος» εξηγεί ο ηθοποιός. «Συνήθως οι θεατές που θα ρωτήσω κάτι, είναι αυτοί που θα έρθουν πρώτοι να μου πουν ότι τους άρεσε η παράσταση. Το χαρακτηριστικό του είναι ότι είναι το μόνο είδος που το θέατρο γεμίζει από πίσω προς τα μπρος και όχι το αντίθετο. Κανείς δεν θέλει να κάτσει στις πρώτες σειρές. Αλλά αν γίνει σωστά, ο διάλογος με το κοινό δίνει ένα πολύ ωραίο στίγμα, νοιώθεις ότι ζήσαμε κάτι όλοι σαν μια παρέα. Τα τελευταία 5-6 χρόνια νομίζω ότι το stand up έχει διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος και κάνει μια νέα αρχή και αυτό φαίνεται, γιατί έχει ανέβει πολύ στην εκτίμηση του κόσμου και το εμπιστεύεται για την διασκέδασή του».

Ταυτότητα παράστασης

«Θες το Θετικό + Μωρό»

Κείμενο και ερμηνεία: Λάμπρος Φισφής

Θέατρο Ακροπόλ (Ιπποκράτους 9, τηλ. 210-3648303).

Κάθε Κυριακή στις 21.00