Στη μινωική Κρήτη μετά το τέλος του Τρωικού Πολέμου, ο βασιλιάς Ιδομενέαςεπιστρέφει στην πατρίδα του.

Σύμφωνα με τον Όμηρο, ο Ιδομενέας επέστρεψε στην Κρήτη σώος, χωρίςπεριπέτειες στο δρόμο του. Από το Βιργίλιο (Βιργίλιος III, 400), ωστόσο, μαςπαραδίδεται μια άλλη ιστορία.

Στο ταξίδι του γυρισμού από την Τροία, τοπλοίο του έπεσε σε θύελλα. Ο Ιδομενέας τότε ορκίστηκε στοθεό Ποσειδώνα ότι αν έφτανε ζωντανός στην πατρίδα, θα θυσίαζε στο θεόόποιο ζωντανό ον αντίκριζε πρώτο. Όταν γύρισε όμως, ο πρώτος πουαντίκρυσε ήταν ο γιος του.

Αρνούμενος να τον θυσιάσει, προκάλεσε την οργήτων θεών, που έστειλαν λοιμό στη χώρα κι έτσι οι κάτοικοι αποφάσισαν νατον εξορίσουν.

Η κατά Βιργίλιο εκδοχή του αρχαιοελληνικού μύθου ενέπνευσε στονΒάλφγκαν Αμαντέους Μότσαρτ την όπερα «Ιδομενέας» η οποία όμως εστιάζειστην περίπλοκη σχέση του πατέρα (Ιδομενέα) και του γιου του (Ιδαμάνθη).

Μια σχέση που δοκιμάζεται ακόμα περισσότερο αφού ο Ιδαμάνθης βρίσκεταιμε τη σειρά του εγκλωβισμένος ανάμεσα στον έρωτα δύο πριγκιπισσών: τηςαιχμάλωτης Τρωάδας Ιλιάδας και της Ηλέκτρας.

Την αριστουργηματική όπερα του Μοτσαρτ «Ιδομενέας» θα παρουσιάσει οAntenna μέσα από το βραβευμένο πρόγραμμα «THE MET: LIVE IN HD” τηςπερίφημης Metropolitan Opera σε ζωντανή μετάδοση από τη Νέα Υόρκη, τοΣάββατο 25 Μαρτίου 2017, στις 18:55 και στη συνέχεια θα προβληθεί (σεμαγνητοσκόπηση) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Κυριακή 26 Μαρτίου2017, στις 18:55 (αλλά και σε όλες τις αίθουσες του δικτύου Αntenna σεΕλλάδα και Κύπρο).

Η κλασική σκηνοθεσία του Ζαν Πιέρ Πονέλ (Jean-Pierre Ponnelle) πουεπαναλαμβάνεται για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία, παρουσιάζει τονΜάθιου Πολεντσάνι (Matthew Polenzani) στον ομώνυμο ρόλο.

Η διανομήπεριλαμβάνει επίσης την Έλζα φαν ντεν Χέεβερ (Elza van den Heever) ωςΗλέκτρα, τη Ναντίν Σιέρα (Nadine Sierra) ως Ιλιάδα, την Άλις Κόοτ (AliceCoote) ως Ιδάμανθη και τον Άλαν Όπι (Alan Opie) ως Αρβάκη.

INFO

Η παράσταση «Ιδομενέας» θα μεταδοθεί σε ζωντανή μετάδοση το Σάββατο25 Μαρτίου στις 18:55 σε όλες τις αίθουσες του δικτύου ANTENNA, εκτός απότο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών όπου θα μεταδοθεί την Κυριακή 26 Μαρτίουκαι το ΚΑΜ Χανίων όπου θα προβληθεί το Σάββατο 8 Απριλίου στις 18:55.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μεταδόσεων, το δίκτυοαιθουσών και τα σημεία προπώλησης εισιτηρίων στο www.metingreece.com