Στην εξαγορά της Mobileye που ειδικεύεται στην ανάπτυξη τεχνολογίας για οχήματα που κινούνται αυτόνομα προχώρησε χθες η Intel. Η αμερικανική εταιρεία που είναι η μεγαλύτερη κατασκευάστρια τσιπ για υπολογιστές στον κόσμο προσέφερε στην ισραηλινή Mobileye συνολικά 15,3 δισ. δολάρια.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά τεχνολογικής εταιρείας στην ιστορία του Ισραήλ και η μεγαλύτερη εξαγορά στον κόσμο για εταιρεία που ειδικεύεται στην ανάπτυξη τεχνολογίας για οχήματα που κινούνται μόνα τους. Με τον τρόπο αυτό η Intel θέλει να μπει δυναμικά στη σχετική αγορά καθώς έχει μείνει έξω από την αγορά κινητών τηλεφώνων.

Ηδη η Intel έχει δικό της τμήμα που ειδικεύεται στην ανάπτυξη τεχνολογίας για οχήματα που κινούνται αυτόνομα και τώρα σχεδιάζει να το συγχωνεύσει με τις δραστηριότητες της Mobileye. Το νέο συνολικό τμήμα που θα δημιουργηθεί θα διοικείται από τον πρόεδρο της Mobileye Αμνον Σασουα. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1999 με στόχο να παράσχει τεχνολογία που θα οδηγεί στη μείωση των ατυχημάτων.

Η Mobileye καλύπτει το 70% της παγκόσμιας αγοράς για συστήματα αποφυγής συγκρούσεων οχημάτων και παροχής βοήθειας σε οδηγούς. Απασχολεί συνολικά πάνω από 650 άτομα και πέρυσι παρουσίασε κέρδη 173 εκατ. δολάρια. Για να αποκτήσει η Intel τη Mobileye προσέφερε στους μετόχους τιμή ανά μετοχή που είναι 33% υψηλότερη από αυτή στην οποία έκλεισαν την Παρασκευή οι μετοχές της ισραηλινής εταιρείας. Η Intel προσέφερε 63,54 δολάρια για καθεμία μετοχή. Με την εξαγορά αυτή δεν ενισχύεται μόνο η Intel αλλά και η Mobileye, η οποία δεν κινδυνεύει πλέον να γίνει στόχος εξαγοράς από ανταγωνιστές.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται επεκτείνουν συνεχώς τις συμμαχίες τους στον αγώνα δρόμου που γίνεται για να παρουσιαστούν περισσότερα μοντέλα οχημάτων που κινούνται χωρίς οδηγό.