Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι διεθνείς και ιδιαίτερα οι ευρωπαϊκές αγορές αυτή την εβδομάδα καθώς σειρά γεγονότων μπορεί να δώσουν το έναυσμα για έναν νέο γύρο μεγάλων διακυμάνσεων. Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στις εκλογές που  πραγματοποιούνται αύριο Τετάρτη στην Ολλανδία, ενώ την ίδια μέρα αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις της για τη νομισματική πολιτική και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Την Παρασκευή αναμένεται εξάλλου να ξεκινήσει η πρώτη σύνοδος του G20 που θα πραγματοποιηθεί μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων  του Ντόναλντ Τραμπ. Μέσα στην εβδομάδα επίσης αναμένεται να ξεκινήσει επίσημα και η διαδικασία του Brexit από την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερίζα Μέι. Οι αγορές προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν και τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά τη σημαντική άνοδο του πληθωρισμού στην ευρωζώνη. Ολα αυτά μπορεί να φέρουν αναταράξεις στις τιμές των ομολόγων, των μετοχών και των ισοτιμιών των νομισμάτων.
Διεθνώς έχει δημιουργηθεί ήδη προσδοκία για αύξηση των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια αύριο από τη Fed. Αυτό πάντως δεν εμπόδισε χθες το ευρώ να σκαρφαλώσει στα υψηλότερα επίπεδα μηνός έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στα 1,0699 δολάρια, καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ. Ολα όμως μπορεί να αλλάξουν εάν προκληθούν πολιτικές αναταραχές στην ευρωζώνη από μια πιθανή ενίσχυση του λαϊκισμού τόσο μετά τις αυριανές εκλογές στην Ολλανδία όσο και από τις επερχόμενες εκλογές στη Γαλλία. Την ίδια στιγμή αβεβαιότητα υπάρχει για την πορεία που αναμένεται να ακολουθήσει η στερλίνα λόγω των εξελίξεων που αφορούν το Brexit και την έναρξη των διαπραγματεύσεων από το Λονδίνο για αποχώρηση από την ΕΕ.
Η αλλαγή νομισματικής πολιτικής από τη Fed αλλά και πιθανώς από την ΕΚΤ - αν και σε μεταγενέστερο χρόνο - κάνουν πολλούς ισχυρούς παίκτες στις αγορές ήδη να προεξοφλούν άνοδο του κόστους δανεισμού. Αυτό μπορεί να προκαλέσει έξοδο από μετοχές και ομόλογα. Ανησυχία δημιουργείται επίσης και για θέματα παγκόσμιου εμπορίου καθώς οι ΗΠΑ έχουν εμφανίσει πιο επιθετική τάση, με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να υποστηρίζει καθεστώς μεγαλύτερου προστατευτισμού.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από