Ιδιαίτερα τεταμένες είναι οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ολλανδία, οι οποίες έχουν απαγορεύσει σε τούρκους υπουργούς να πραγματοποιήσουν στο έδαφός τους προεκλογικές συγκεντρώσεις για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, καθώς στις χώρες αυτές ζουν πολλοί τούρκοι πολίτες.

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ συναντήθηκε με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Δήλωσε ότι καμία από τις δύο χώρες δεν επιθυμεί να υπάρξει μόνιμη βλάβη στις διμερείς σχέσεις, τόνισε όμως ότι υπάρχουν όρια «τα οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνιούνται και σε αυτά περιλαμβάνονται οι συγκρίσεις με τη ναζιστική Γερμανία». Ο Γκάμπριελ παραδέχθηκε ότι αν και οι συνομιλίες με τον Τσαβούσογλου ήταν δύσκολες, ωστόσο κατέληξαν σε συμφωνία και επετράπη στον γερμανό πρόξενο στην Τουρκία η πρόσβαση στον γερμανικής και τουρκικής υπηκοότητας δημοσιογράφο της εφημερίδας «Die Welt» Ντενίζ Γιουτζέλ, ο οποίος κρατείται στις τουρκικές φυλακές κατηγορούμενος για προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης και υποκίνηση δημόσιας βίας. Τέλος, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι οι εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας δεν θα πρέπει να μεταφέρονται εντός της Γερμανίας.

Χθες η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι υπήρξε σημαντική αύξηση των τουρκικών κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων στη Γερμανία, ενώ οι εντάσεις με τη μεγάλη τουρκική κοινότητα έχουν κλιμακωθεί ενόψει του δημοψηφίσματος. Η γερμανική υπηρεσία αντικατασκοπείας BfV ανακοίνωσε πως παρατήρησε «σημαντική αύξηση στις προσπάθειες συγκέντρωσης πληροφοριών από την Τουρκία στη Γερμανία», χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες. Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Γερμανίας άρχισε τον Ιανουάριο έρευνα για ενδεχόμενη διενέργεια κατασκοπείας από θρησκευτικούς λειτουργούς  που στέλνονται στη Γερμανία από την Αγκυρα.