Μετά από τις παραστάσεις “Δε φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι…” για τον Νίκο Καζαντζάκη και “Ο Κρητικός (Ύμνος εις τον Έρωτα)” για τον Διονύσιο Σολωμό με τις οποίες έκαναν περιοδεία σε όλη την Ευρώπη, ο Μάριος Ιορδάνου και η Σοφία Καζαντζιάν συνεχίζουν με τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος (Venceremos)» του Γιάννη Ρίτσου.

«Θέλαμε πολύ να καταπιαστούμε με το έργο του Γιάννη Ρίτσου» λέει η Σοφία Καζατζιάν η οποία ερμηνεύει, χορεύει, τραγουδάει και ενσαρκώνει την ηρωίδα του ποιήματος. «Ο Ρίτσος ήταν ο πιο ανθρώπινος ίσως ποιητής που έχει βγάλει η σύγχρονη Ελλάδα και ένα από τα σπουδαιότερα πνεύματα κατά την άποψή μου παγκοσμίως. Ηταν ένας ποιητής που πίστευε ότι η ποίηση και η τέχνη γενικότερα πρέπει να φέρνει τους ανθρώπους και τις ψυχές πιο κοντά. Πρέπει να ενώνει και όχι να χωρίζει και να διχάζει».

Ένα διαφορετικό ανέβασμα. «Πρόκειται για ένα αριστουργηματικό ποίημα το οποίο μέσα από την θεατρική διασκευή που υπογράφω και την σκηνοθεσία του Μάριου Ιορδάνου, θα επιχειρήσουμε να ανέβει με ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο από ότι είθισται έως σήμερα. Η διαφορά αυτή έγκειται στο γεγονός ότι θα ανέβει για πρώτη φορά με μια γυναίκα πιο νέα σε ηλικία, γιατί θέλουμε να συμβολίσουμε έτσι τη νίκη της άφθαρτης νέας ψυχής πάνω στο φθαρτό γήινο σώμα. Γι’ αυτό έχουμε προσθέσει και στον τίτλο τη λέξη Venceremos (θα νικήσουμε). Επίσης, θα είναι ένα διαφορετικό ανέβασμα, γιατί εκτός από το ποίημα, θα συνδυάζει και αποσπάσματα από την “Εαρινή Συμφωνία”, το “Σχήμα της απουσίας” και από άλλα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου, καθώς και από στίχους του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, του Χαλίλ Γκιμπράν και άλλων σπουδαίων λογοτεχνών της παγκόσμιας πνευματικής σκηνής. Θα συνδυάζει επίσης θέατρο, ποίηση, χορό, τραγούδι, εικαστικές τέχνες».

Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις 25 Μαρτίου 2017 στο Πανεπιστήμιο του Δουλβίνου, ένα από τα ιστορικότερα Πανεπιστήμια του κόσμου από όπου έχουν αποφοιτήσει σπουδαία πνεύματα όπως ο Οσκαρ Γουάιλντ, ο Σάμιουελ Μπέκετ, κ.ά. Θα είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, της Ελληνικής Πρεσβείας στο Δουβλίνο, της Ελληνικής Κοινότητας στο Δουβλίνο και του Ιρλανδοελληνικού Συλλόγου. Μετά το Δουλβίνο θα παρουσιαστεί στο Παρίσι, στη Μόσχα και θα συνεχίσει την πορεία στο Λονδίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, καθώς και εκτός Ευρώπης.

Ενα θέατρο που συνδυάζει όλες τις τέχνες. «Δεν έχει νόημα να ανεβαίνει κάτι σε ένα κοινό μοτίβο. Οταν μια παράσταση βασίζεται σε ένα διαχρονικό ποίημα, έχει νόημα να παρουσιάζεται στο κοινό, ως νέα πρόταση» συνεχίζει η Καζαντζιάν. «Ο Μάριος Ιορδάνου και εγώ, χωρίς να χάνουμε το ύφος που μέχρι τώρα έχουμε επιλέξει, προσπαθούμε να κάνουμε ένα θέατρο το οποίο θα μιλάει στις ψυχές των ανθρώπων ανεξάρτητα από τη χώρα, γι’ αυτό και κινούμαστε εκτός Ελλάδας, ανεξάρτητα από τις καταβολές, τα πιστεύω και τις ιδεολογίες. Ένα θέατρο που θα σπάει αυτά σύνορα κυριολεκτικά και μεταφορικά. Γι’ αυτό και επιλέγουμε ένα θέατρο που συνδυάζει όλες τις τέχνες ώστε να μπορεί να μιλήσει σε οποιαδήποτε γλώσσα. Είναι μια τεράστια προσπάθεια που κάνουμε : να αναδείξουμε τον ελληνικό πολιτισμό και είχαμε την τιμή να βραβευτούμε από την Unesco τον περασμένο Οκτώβριο στο Φεστιβάλ προς τιμήν του Διονυσίου Σολωμού στο Πολεμικό Μουσείο, γιατί πιστεύουμε ότι στις καλλιτεχνικές αποσκευές μας -αν μη τι άλλο- πρέπει να έχουμε την ελληνική λογοτεχνία και την ελληνική ποίηση και φιλοσοφία».

Ταυτότητα της παράστασης

«Η Σονάτα του Σεληνόφωτος (Venceremos)» διασκευή ποιημάτων του Γιάννη Ρίτσου και κειμένων των Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Χαλίλ Γκιμπράν κ.ά.

Σκηνοθεσία: Μάριος Ιορδάνου

Θεατρική Διασκευή / Χορογραφίες: Σοφία Καζαντζιάν

Ερμηνεύουν: Σοφία Καζαντζιάν, Μάριος Ιορδάνου

Πρεμιέρα στις 25/3/2017 στο Πανεπιστήμιο του Δουλβίνου