Επισήμως, το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου ανοίγει τις πόρτες του στις 25 Ιουλίου, οπότε για πέντε ημέρες το νησί θα πλημμυρίσει με ταινίες, ντοκιμαντέρ, παραγωγές μικρού μήκους και νύχτες κάτω απ’ τ’ αστέρια με πολύ ποπ κορν. Οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις του, ωστόσο, εγκαινιάζονται νωρίτερα χάρη στο «Camp». Πρόκειται για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο που εντάσσεται για πρώτη χρονιά στο πρόγραμμα, απευθύνεται σε νέους δημιουργούς και ολοκληρώνεται αύριο στον πολυχώρο Ρομάντσο, στο κέντρο της Αθήνας. Σκοπός της νέας εκπαιδευτικής δομής είναι η δημιουργία μιας πλατφόρμας, μέσω της οποίας θεωρία και πράξη, συνδυαζόμενες δημιουργικά, θα διευρύνουν τους ορίζοντες και θα εμπνεύσουν τους συμμετέχοντες.

Η κινηματογραφική παιδεία παίζει σημαντικό ρόλο στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ, αφού από την πρώτη του κιόλας χρονιά το 2010 παρέχει την ευκαιρία σε νέους κινηματογραφιστές να έρθουν σε επαφή και να διδαχτούν θεωρητικά και πρακτικά από γνωστούς επαγγελματίες του τομέα τους μέσω ειδικών εργαστηρίων. Τώρα όμως η πολιτική αυτή μπαίνει σε νέες βάσεις, μιας και χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος το «Camp» προσφέρει επιπλέον ερεθίσματα, δυνατότητες και γνώσεις στους φιλόδοξους ανερχόμενους ανθρώπους του κινηματογράφου που δήλωσαν συμμετοχή. Το πρόγραμμα των δράσεων περιλαμβάνει τέσσερα διαφορετικά εργαστήρια πάνω στη σκηνοθεσία, την παραγωγή, το σενάριο και τη διεύθυνση φωτογραφίας με τη συμμετοχή 20 κινηματογραφιστών στο καθένα από αυτά, είτε από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό. Καλεσμένοι για να διδάξουν σ’ αυτά είναι αναγνωρίσιμες προσωπικότητες από τον χώρο της έβδομης τέχνης που επί τρεις ημέρες συνεργάζονται με τους συμμετέχοντες πάνω σε κοινά πρότζεκτ.

ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ. Υπεύθυνος των μαθημάτων σκηνοθεσίας είναι ο ούγγρος σκηνοθέτης Γιούλα Γκάζνταγκ. Χάρη στην πολύχρονη διδακτική πείρα του στο Τμήμα Θεάτρου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Πανεπιστημίου UCLA αλλά και στη δραστηριότητά του ως καλλιτεχνικού διευθυντή του Sundance Filmmakers Lab, δίνει εναλλακτικές δημιουργικές προτάσεις στο κοινό των εργαστηρίων. Στο μάθημα της παραγωγής, επικεφαλής είναι ο Ισπανός Χουάν Γκόρντον, ιδιοκτήτης της μαδριλένικης εταιρείας παραγωγών Morena Films. Ο ίδιος έχει στο ενεργητικό του ταινίες όπως οι «Λευκός ελέφαντας» του Πάμπλο Τραπέρο, «Ακόμα και η βροχή» και «Η ελιά» τουΙθίαρ Μπογιαΐν. Το σεμινάριο σεναρίου ανέλαβε ο αμερικανός σεναριογράφος του κινηματογράφου και της τηλεόρασης Ντάνιελ Σάσμαν που έχει κατά καιρούς συνεργαστεί με μεγάλα στούντιο παραγωγής όπως η Ντίσνεϊ και το ABC. Τέλος, στο εργαστήριο διεύθυνσης φωτογραφίας διδάσκει ο Πολωνός Γιάτσεκ Λάσκους που έχει επιμεληθεί τη φωτογραφία αρκετών παραγωγών, όπως το ντοκιμαντέρ «Colors straight up», για το οποίο προτάθηκε για Οσκαρ το 1998.