Καθυστερήσεις στη συμφωνηθείσα υποδοχή προσφύγων από τη Νότια Ευρώπη επιρρίπτει η ανθρωπιστική οργάνωση για τα δικαιώματα των προσφύγων Pro Asyl. Η Γερμανία έχει δεσμευτεί να δεχθεί 27.500 πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία έως το φετινό Σεπτέμβριο στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης. Μέχρι σήμερα έχει φθάσει στη Γερμανία μόλις το 10% των προσφύγων, καταγγέλλει η Pro Asyl.

Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» από την πλευρά τους καλούν τη γερμανική κυβέρνηση να δράσει άμεσα σε σχέση με την κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες σε ορισμένους από αυτούς τους καταυλισμούς έχουν βελτιωθεί, «στα υπερπλήρη hot spot της ΕΕ στα ελληνικά νησιά και σε κάποιους καταυλισμούς της ηπειρωτικής χώρας άνθρωποι εξακολουθούν να μένουν σε σκηνές, δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής και καθόλου ιδιωτικότητα», επισημαίνει η ανακοίνωση της ανθρωπιστικής οργάνωσης.

Ο Γιόχεν Γκάντερ υπήρξε από τον Μάιο του 2016 έως τον περασμένο Φεβρουάριο συντονιστής του έργου των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στα κινητά νοσοκομεία στον προσφυγικό καταυλισμό στο Ελληνικό.

Όπως λέει, παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες των προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα κατά κανόνα δεν συγκρίνονται με εκείνες που επικρατούν στα νησιά, και στους ηπειρωτικούς καταυλισμούς υπάρχουν πρόσφυγες που εξακολουθούν να διανυκτερεύουν έξω σε σκηνές. Εξαιτίας αυτού «υπάρχει αισθητά αυξημένος αριθμός προσφύγων που κρυολογούν.

Επίσης έχουμε πολλούς ηλικιωμένους πρόσφυγες που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες.

Αν μιλήσουμε για την ψυχική υγεία, αυτό είναι εντελώς διαφορετική ιστορία», σχολιάζει ο Γκάντερ, υπογραμμίζοντας ότι «οι ψυχικές επιβαρύνσεις εκείνων που είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα υποτιμώνται. Στα τραύματα που φέρνουν μαζί τους οι άνθρωποι εξαιτίας του πολέμου ή του ταξιδιού προστίθενται και ένα ακόμη στρώμα κατάθλιψης και απελπισίας. Οι πρόσφυγες γνωρίζουν ότι είναι εδώ αλλά δεν προχωρούν παραπέρα».

Όπως λέει ο Γιόχεν Γκάντερ, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει να ενσωματώνει με βραδείς ρυθμούς τα προσφυγόπουλα στα σχολεία, «αυτά δεν έχουν καμία δυνατότητα να ορθοποδήσουν ή να χτίσουν εκεί με κάποιον τρόπο ένα μέλλον». Ο γερμανός γιατρός τονίζει ότι παρά τη σαφή υποχώρηση του δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα μετά την εκκένωση της Ειδομένης τον Μάιο του 2016, η δύσκολη κατάσταση εξακολουθεί να υπάρχει.

Ο ίδιος κάνει λόγο για κακό σχεδιασμό αναφορικά με τις δραματικές συνθήκες που προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την Ελλάδα τον φετινό χειμώνα. Όπως λέει, «εκτιμήθηκε ότι ο χειμώνας δεν θα είναι τόσο βαρύς και υπήρξε καθυστέρηση στη λήψη πολλών μέτρων, έως ότου να χιονίσει τελικά στην Ελλάδα». Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα είναι συνολικά καλύτερη συγκριτικά με το διάστημα 2015-16, «δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με την κατάσταση, επειδή απέχει πολύ από το να τη θεωρήσουμε ανθρώπινη».