«Ανύπαντρος προξενητής γυρεύει για δικού του». Η μαντινάδα που ειπώθηκε στο άτυπο Συντονιστικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, την περασμένη Πέμπτη, από ένα κρητικής καταγωγής στέλεχος ήταν αρκετή για να σπάσει ο πάγος. Το μήνυμα; Να αποσαφηνιστεί διακριτικά ότι τα προξενιά –προφανώς αυτό με την Ωρα Αποφάσεων –είναι περιττά κι όποιος τα κάνει φαίνεται σαν να τα κάνει για τον εαυτό του. Σ’ εκείνο το σημείο άρχισαν τα γέλια και τα πειράγματα. Ποιος ήταν ο αποδέκτης; Οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία.

Ωστόσο σύμφωνα με έγκυρες πηγές, πρόβλημα στις σχέσεις τους με τις υπόλοιπες συμπράττουσες δυνάμεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΚΙΔΗΣΟ) δεν υπάρχει. Αντιθέτως, στο άτυπο Συντονιστικό της προηγούμενης εβδομάδας οι Κινήσεις κατέστησαν σαφές ότι δεν έχει αλλάξει κάτι σε όσα από κοινού έχουν αποφασίσει με τη Συμπαράταξη όλο το προηγούμενο διάστημα. «Επιμέρους διαφορές βεβαίως υπάρχουν, όπως συμβαίνει με όλους μας» λέει στέλεχος της Συμπαράταξης.

Αφορμή για την παραπάνω νύξη στάθηκε η θετική απάντηση της Ωρας Αποφάσεων στο κάλεσμα των ΜΕΤΑρρυθμιστών του Σπύρου Λυκούδη και των Κινήσεων για ένα νέο ξεκίνημα, με δέσμευση εκλογής από τη βάση. «Σ’ εμάς δίνεται η ευκαιρία να αποδείξουμε ότι είμαστε ειλικρινείς και το κάνουμε» έλεγε την προηγούμενη εβδομάδα ένα εκ των βασικών στελεχών της Ωρας Αποφάσεων. Το σκεπτικό του έχει ως εξής: Να μπουν σε πρώτο πλάνο όσα ενώνουν τα κόμματα και τις κινήσεις του ευρύτερου χώρου και να προχωρήσουν όλοι μαζί στο ιδρυτικό συνέδριο. Και όσα τους χωρίζουν να λυθούν σε δεύτερο χρόνο, δηλαδή μετά το συνέδριο να αποφασίσει η πλειοψηφία για όλα. Αυτός είναι, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο λόγος που η πρωτοβουλία των πέντε έκανε ένα βήμα πίσω στο αίτημα της για παύση της πολιτικής λειτουργίας των υπαρχόντων σχηματισμών. Αντικειμενικά βεβαίως δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, δεδομένου ότι όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ ή το ΚΙΔΗΣΟ αλλά ούτε το Ποτάμι –που θεωρητικά βρίσκεται πιο κοντά τους –δέχεται κάτι τέτοιο.

«Θαρρετά, χωρίς κόμπλεξ, να πάμε στο νέο κόμμα τώρα. Ο χώρος έχει ανάγκη να δημιουργήσουμε κάτι από το μηδέν. Μέσα από μία γιορτή να ενωθούμε και να συσπειρώσουμε τον κόσμο μας. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να μην παγιωθεί ο Τσίπρας και η ηγετική του ομάδα στον προοδευτικό χώρο, αυτοί που λένε ότι το ΠΑΣΟΚ βρωμάει» εξηγούσε το ίδιο πρόσωπο. Εκτιμούσε, δε, ότι η ανταπόκριση της Ωρας Αποφάσεων στο κάλεσμα των Κινήσεων –που ανήκουν στη Συμπαράταξη –και των ΜΕΤΑρρυθμιστών –που συνεργάζονται με το Ποτάμι –μπορεί να γίνει η καλύτερη αφορμή για να ληφθούν πραγματικές πρωτοβουλίες από όλες τις πλευρές. «Βεβαίως θα δείξει αν και τι μπορεί να γίνει. Μετά τη δική μας θετική απάντηση, η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ» έλεγε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωνε ακόμη ότι «η πολιτική συνεργασία με το Ποτάμι είναι κεκτημένο. Τα επόμενα βήματα θα τα δούμε. Το τι θα αποφασιστεί τελικώς θα ξεκαθαριστεί την ερχόμενη εβδομάδα από τη συνεδρίαση του αρμόδιου οργάνου του κόμματος (ΜΕΣΥΑ)».

ΟΧΙ ΣΕ ΣΥΝΟΙΚΕΣΙΑ. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν δέχεται συνοικέσια για τον απλούστατο λόγο ότι διατηρεί ακόμα ενεργή την πρόσκλησή της. «Οποιος ενδιαφέρεται μπορεί να έρθει και να συμμετέχει στη συζήτηση για το Συνέδριο. Η πρόσκλησή μας άλλωστε στοχεύει στη συνδιαμόρφωση απόψεων και θέσεων για τη δημιουργία του νέου φορέα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας» επιμένουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. Για να καταστήσουν ακόμα πιο σαφή τη θέση τους λένε με νόημα: «Η εκκλησία είναι ανοιχτή, όποιος θέλει μπαίνει ν’ ανάψει κερί». Επισημαίνουν μάλιστα ότι «κανένα μπαλάκι δεν μπορεί να πεταχτεί στο γήπεδο του ΠΑΣΟΚ, η στάση του οποίου είναι ακριβής και ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή. Οποιος πραγματικά ενδιαφέρεται να συμμετέχει και όχι να δημιουργεί προβλήματα είναι πολλά παραπάνω από καλοδεχούμενος».

ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. Σύμφωνα με όσα φέρεται να συζητήθηκαν στην πολύωρη συνεδρίαση του άτυπου Συντονιστικού της Συμπαράταξης, στόχος είναι η δημιουργία ενός πολυκομματικού φορέα, στο σήμα του οποίου θα περιλαμβάνονται όλες οι δυνάμεις. Επιβεβαιώθηκε επίσης η διεξαγωγή συνεδρίου τον Ιούνιο. Θα είναι ένα συνέδριο θέσεων που θα δίνει την ταυτότητα του χώρου και το πολιτικό του στίγμα. Οι τελικές αποφάσεις για όλα τα ζητήματα ωστόσο θα ληφθούν στο Κεντρικό Συντονιστικό της ερχόμενης Παρασκευής.