Στην τέταρτη θέση του δείκτη φτώχειας του Bloomberg (Misery Index) για το 2017 βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες το ειδησεογραφικό πρακτορείο. Ο δείκτης αυτός προκύπτει από τις εκτιμήσεις για ανεργία και πληθωρισμό που θα έχει μια χώρα μέσα στο έτος.

Στη λίστα βρίσκονται συνολικά 65 χώρες. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Βενεζουέλα και ακολουθεί η Νότια Αφρική και η Αργεντινή. Η ανεργία στην Ελλάδα βρίσκεται σταθερά στα υψηλότερα επίπεδα της ευρωζώνης αλλά και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Νοεμβρίου, διαμορφώνεται σε 23%. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί, από κάποια απόσταση πλέον, η Ισπανία με ανεργία που με βάση τα στοιχεία του Ιανουαρίου διαμορφώνεται σε 18,2%. Η Ελλάδα φέτος βρίσκεται στην ίδια θέση του δείκτη φτώχειας του Bloomberg με αυτή που βρισκόταν και το 2016. Αμέσως μετά την Ελλάδα ακολουθεί η Τουρκία και στην επόμενη θέση βρίσκονται η Ισπανία, η Ουκρανία, η Σερβία και η Βραζιλία. Τη δεκάδα κλείνει η Ουρουγουάη.

Στη χαμηλότερη θέση του δείκτη φτώχειας βρίσκεται η Ταϊλάνδη, κυρίως λόγω του ειδικού τρόπου με τον οποίο η χώρα υπολογίζει την ανεργία, όπως σημειώνει το Bloomberg. Τον χαμηλότερο δείκτη φτώχειας ανάμεσα στις 65 χώρες της έρευνας έχουν ακόμη η Σιγκαπούρη, η Ελβετία, η Ιαπωνία, η Ισλανδία, η Ταϊβάν, η Δανία, το Ισραήλ, η Νότια Κορέα και το Χονγκ Κονγκ.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη Βενεζουέλα, όπου τα οικονομικά προβλήματα βαραίνουν τη χώρα εδώ και χρόνια. Η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου από το 2014 και μετά επέφερε μεγάλο πλήγμα στα δημόσια οικονομικά, αφού ο μαύρος χρυσός είναι το βασικό εξαγωγικό προϊόν της Βενεζουέλας. Εκεί καταγράφονται ελλείψεις σε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, με πολλά ράφια καταστημάτων να είναι άδεια, ενώ στα νοσοκομεία υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα και άλλα υλικά. Η Βενεζουέλα δεν έχει ανακοινώσει στοιχεία για τον πληθωρισμό από το 2015 και μετά, αλλά το Bloomberg εκτιμά ότι αυτός τρέχει με ποσοστό πάνω από 1.400%.