Η αύξηση της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών εταιρειών ξεπερνά αυτή των επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ, για πρώτη φορά εδώ και ενάμιση χρόνο. Μάλιστα αναλυτές εκτιμούν ότι εντός του 2017 το άνοιγμα της ψαλίδας θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο.

Οι εταιρείες που συμμετέχουν στη διαμόρφωση του χρηματιστηριακού δείκτη Stoxx Europe 600 κατέγραψαν το τέταρτο τρίμηνο αύξηση κερδών που ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 11%, σε σύγκριση με την προηγούμενη αντίστοιχη χρονική περίοδο. Η αντίστοιχη αύξηση κερδών των εταιρειών που συμμετέχουν στη διαμόρφωση του αμερικανικού χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500 διαμορφώνεται σε 5% σύμφωνα με στοιχεία της JP Morgan Chase, που δημοσιοποίησε το Bloomberg.

Τα κέρδη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων αναμένεται ότι θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο φέτος λόγω της συνεχιζόμενης υποχώρησης του ευρώ και της ανάκαμψης που αρχίζει να καταγράφεται στον τραπεζικό κλάδο.

Η ανάκαμψη των τραπεζών και η αύξηση στις τιμές της ενέργειας που ωφελεί και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις του κλάδου αναμένεται ότι θα επηρεάσει θετικά την αναπτυξιακή πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας που προσπαθεί να ξεφύγει από την κρίση των προηγούμενων ετών.

Από τις αρχές του έτους, όλο και περισσότεροι αναλυτές αναθεωρούν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για αύξηση της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ενώ αντίθετα είναι πιο επιφυλακτικοί όσον αφορά την κερδοφορία των αμερικανικών επιχειρήσεων.

Η έλλειψη αύξησης κερδοφορίας των ευρωπαϊκών εταιρειών τα προηγούμενα χρόνια ήταν η βασική αιτία που η πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών δεν ήταν τόσο θετική όσο αυτή των αμερικανικών. Το τελευταίο διάστημα όμως εκτός από τη Γουόλ Στριτ κοντά σε επίπεδα ρεκόρ κινούνται και οι κεφαλαιαγορές της Γηραιάς Ηπείρου.