Για σκόπιμη διακοπή των συνομιλιών από την τουρκική πλευρά, ώστε να μην είναι εκτεθειμένη στην αδιάλλακτη θέση της να διατηρήσει επεμβατικά δικαιώματα και στρατεύματα κάνει λόγο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» τονίζει πως Άγκυρα και Ακιντζί «δεν δικαιολογούνται να εμμένουν ότι η μειοψηφία θα έχει τον κύριο λόγο και η πλειοψηφία απλώς να υπακούει», τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο «είναι πρωτόγνωρο».

Για το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, ο κ. Αναστασιάδη τονίζει πως είναι εκτός συζήτησης αυτή τη στιγμή. «Για να μπορείς να δεχθείς συζήτηση θα πρέπει να γνωρίζεις τι είναι οι παραχωρήσεις που η άλλη πλευρά θα κάνει, ώστε η εκ περιτροπής να μην θεωρείται ποτέ ότι θα δημιουργήσει καταστάσεις που αυξάνουν τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων, ιδιαίτερα σ’ ό,τι αφορά τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα του κράτους» τονίζει.

Εκφράζει την ελπίδα, μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία, η τουρκική πλευρά να αλλάξει τη στάση της, ειδικά όσον αφορά την επανάληψη των συνομιλιών.

Στην ερώτηση γιατί να αλλάξει τις θέσεις του στο Κυπριακό ο τούρκος πρόεδρος, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι αν η θετική ρητορική αποτελεί μια ενσυνείδητη βούληση για λύση του Κυπριακού, τότε θα μπορέσει να κάνει εκείνα τα βήματα για τη λύση του προβλήματος.

«Θα κάνει βήματα σε σχέση με τις ανησυχίες και των Ελληνοκυπρίων, τόσο στο θέμα των εγγυήσεων όσο στο θέμα του εδαφικού, ενθαρρύνοντας τον Τουρκοκύπριο ηγέτη» σημείωσε.