Την Εποχή του Λίθου, πριν από 10.000 χρόνια, η φυλή των Κάνσα ζει στις ανατολικές ακτές της Βρετανίας. Ο κίνδυνος δεν βρίσκεται ποτέ μακριά τους: κάθε εποχή φέρνει νέες περιπέτειες, κάθε κυνήγι έχει το ρίσκο του και κάθε συνάντηση με τους απειλητικούς γείτονες είναι επίφοβη. Ο νεαρός Πόικα βιάζεται να μεγαλώσει· για να βρει όμως τη θέση του στη φυλή, πρέπει να μάθει να εμπιστεύεται τη σοφία των μεγαλύτερών του καθώς μυείται στην ίδια τη ζωή. Οι ιστορίες της καθημερινής πάλης των Κάνσα για επιβίωση είναι απόλυτα συνυφασμένες με μερικούς από τους πιο αρχαίους μύθους και θρύλους της ανθρωπότητας. Από τις σελίδες παρελαύνουν μωρά – τέρατα, νεραϊδένιοι κύκνοι και τρομακτικές μάγισσες. Ξόρκια, όνειρα και εφιάλτες του φανταστικού κόσμου χρησιμοποιούνται για να εξηγήσουν τα μυστήρια της φύσης, σε μια περίοδο που οι άνθρωποι ήταν ακόμη κυνηγοί και συλλέκτες, προτού η ζωή τους αλλάξει με τη γεωργία.

Το «Mezolith» ήταν μια από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις στο AthensCon, το συνέδριο κόμικ που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου στο Τάε Κβον Ντο του Φαλήρου, όπου κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό. Βραβευμένο στο εξωτερικό, δεν είναι ένα κόμικ για μικρά παιδιά, μα ένα graphic novel για εφήβους και ενηλίκους. Το σενάριό του είναι γραμμένο από τον κορυφαίο στο είδος του βρετανό αφηγητή μύθων Μπεν Χάγκαρτι, που εδώ και περισσότερα από τριάντα χρόνια δίνει παραστάσεις αφήγησης παραμυθιών και επών για ενηλίκους και παιδιά. Πίσω από το σκίτσο βρίσκεται ο Ανταμ Μπρόκμπανκ, concept artist πολλών χολιγουντιανών ταινιών (μεταξύ των οποίων και τα «Χάρι Πότερ»), στην πρώτη του αμιγώς κομίστικη και ιδιαίτερα επιτυχημένη προσπάθεια.

Οι δυο τους έγιναν ένα δυναμικό δίδυμο. Εκαναν λεπτομερή έρευνα, αρχαιολογική, εθνογραφική, ανθρωπολογική, γεωλογική. Ενσωμάτωσαν πραγματικές επιστημονικές ανακαλύψεις στην αφήγησή τους. «Τραγούδησαν» ιστορίες που επιβιώνουν μέχρι σήμερα σε όλο τον πλανήτη, τις έβαψαν με χρώματα σκοτεινά αλλά γήινα και χρησιμοποίησαν τον έφηβο Πόικα για να εξερευνήσουν τις σκιές στα όρια του πραγματικού και του φανταστικού κόσμου. Και μας υπενθυμίζουν ότι, παρά τις μεγάλες διαφορές μας σήμερα, κάποτε ήμασταν όλοι μέλη μιας φυλής.

Η λιτή αφήγηση του Χάγκαρτι είναι από μόνη της εξαιρετική. Ομως το σχέδιο του Μπρόκμπανκ είναι εκείνο που απογειώνει πραγματικά το βιβλίο. Ιδιαίτερα προσεγμένη η ελληνική έκδοση από την Jemma Press, με μια από τις καλύτερες εκτυπώσεις που έχω δει σε ελληνικό κόμικ: κάθε καρέ είναι και ένας μικρός πίνακας ζωγραφικής που ζωντανεύει μπροστά σου. Θα ήθελα μόνο να συνοδεύεται από ένα πιο «επιστημονικό» παράρτημα με τις «πραγματικότητες» που ενέπνευσαν τους μύθους. Οι εκδότες ανακοινώνουν σύντομα και το σίκουελ. Ας ελπίσουμε ότι θα το σκεφτούν σε εκείνο.

Ben Haggarty,

Adam Brockbank

Mezolith

Ονειρα και εφιάλτες

στην Εποχή

του Λίθου

Βιβλίο 1

Μτφ. Βασιλεία Βαξεβάνη,

εκδ. Jemma Press, 2016, σελ. 96

Τιμή: 13 ευρώ