Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι ο αντιναύαρχος ε.α. Ρόμπερτ Χάργουαρνταπέρριψε την πρόσκληση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο επόμενος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας.

Η πρόσκληση στον Χάργουαρντ έγινε μετά την αποπομπή του Μάικλ Φλιν από τον Τραμπ όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε εξαπατήσει τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς για το περιεχόμενο συζητήσεών του με τον ρώσο πρέσβη στις ΗΠΑ, Σεργκέι Κισλιάκ.

«Το θέμα είναι ότι δεν είπε στον αντιπρόεδρό μας το σωστό, και μετά είπε ότι δεν θυμάται. Οπως και να έχει, δεν με ευχαρίστησε αυτό», είπε ο Τραμπ, εξηγώντας γιατί τον απέπεμψε.

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο στον Λευκό Οίκο, ο Χάργουαρντ, που εργάζεται ως ανώτατο στέλεχος στην εταιρεία Lockheed Martin, αναφέρθηκε σε οικογενειακούς και οικονομικούς λόγους ως αιτίες απόρριψης της πρόσκλησης.

Ωστόσο, δύο πηγές που έχουν γνώση του θέματος είπαν ότι ο Χάργουαρντ απέρριψε την πρόσκληση εν μέρει γιατί ήθελε να φέρει τη δική του ομάδα.

Αυτό τον έφερε σε αντίθεση με τον Τραμπ, ο οποίος είχε δηλώσει στην αναπληρώτρια σύμβουλο του Φλιν, Κ. Τ. Μακφάρλαντ, ότι μπορεί να διατηρήσει τη θέση της.

Νωρίτερα και κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναφερόμενος ο Τραμπ προφανώς στον Χάργουαρντ, είχε πει: «Εχω κάποιον που νομίζω ότι θα είναι εξαιρετικός για τη θέση αυτή» του συμβούλου εθνικής ασφάλειας.