Οι άνθρωποι που περνάνε τη ζωή τους καθισμένοι σε μία καρέκλα μπορεί να έχουν τις ίδιες πιθανότητες να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ με όσους έχουν κληρονομική προδιάθεση, προειδοποιούν Καναδοί επιστήμονες.

Αντιθέτως, όσοι γυμνάζονται συστηματικά φαίνεται να διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν με περισσότερους από 1.600 εθελοντές ηλικίας άνω των 65 ετών.

«Ως φαίνεται, η καθιστική ζωή εξουδετερώνει εντελώς την προστατευτική επίδραση που ασκεί η απουσία κληρονομικότητας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζένιγερ Χέιζ, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Κινησιολογίας του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ, στο Οντάριο. Ωστόσο, έσπευσε να προσθέσει πως η μελέτη υποδεικνύει απλώς μία συσχέτιση, όχι μία σχέση αιτίας-αποτελέσματος, δηλαδή δεν σημαίνει ότι η καθιστική ζωή είναι η αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ.

Όπως εξηγούν η δρ Χέιζ και οι συνεργάτες της στην επιθεώρηση Journal of Alzheimer’s Disease, είναι καλά τεκμηριωμένο ότι μεμονωμένα η κληρονομική προδιάθεση και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν τον κίνδυνο αναπτύξεως άνοιας, αλλά τα δεδομένα για τη δυνητική αλληλεπίδρασή τους είναι ασαφή.

Έτσι, αποφάσισαν να διερευνήσουν το θέμα σε 1.646 εθελοντές, τους οποίους παρακολούθησαν επί μία πενταετία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ