Η εταιρεία φαρμακευτικών ειδών Johnson & Johnson προχωρά στην εξαγορά της ελβετικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Actelion προσφέροντας 30 δισ. δολάρια σε μετρητά, όπως ανακοίνωσαν χθες οι δύο όμιλοι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά ευρωπαϊκής φαρμακευτικής εταιρείας τα τελευταία 13 χρόνια. Με το ντιλ αυτό η Johnson & Johnson αποκτά πρόσβαση σε φάρμακα για την καταπολέμηση σπάνιων ασθενειών που διαθέτει η ελβετική εταιρεία.

Με βάση τους όρους της συμφωνίας η Johnson & Johnson θα προχωρήσει στην απόσχιση του τμήματος έρευνας και τεχνολογίας της Actelion.

Το ντιλ δίνει στην Johnson & Johnson πρόσβαση στα φάρμακα Tracleer, Opsumit και Uptravi της Actelion, τα οποία θεωρείται ότι μπορεί να προσφέρουν στην εταιρεία υψηλά περιθώρια κέρδους. Η συμφωνία αποτελεί πλήγμα για τη φαρμακευτική εταιρεία Sanofi, η οποία είχε επίσης ενδιαφερθεί για την Actelion. Η γαλλική εταιρεία είχε προσπαθήσει να εξαγοράσει και τη φαρμακευτική εταιρεία Medivation, η οποία όμως κατέληξε στην επίσης αμερικανική Pfizer.

Η Actelion είχε βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για αρκετές εβδομάδες, επειδή η Johnson & Johnson είχε αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ελβετική εταιρεία, στη συνέχεια όμως πάγωσε τις συνομιλίες. Η Johnson & Johnson όμως επέστρεψε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και άρχισε διαπραγματεύσεις τον προηγούμενο μήνα.

Τώρα η Actelion θα αποσχίσει το τμήμα έρευνας και τεχνολογίας το οποίο θα γίνει αυτόνομη εταιρεία με έδρα στην Ελβετία. Η νέα εταιρεία θα ονομάζεται R&D NewCo. Με το ντιλ η Johnson & Johnson εκτιμά ότι θα αρχίσει να αυξάνει τα κέρδη της αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία. Αυτό αναμένεται ότι θα γίνει στα τέλη του δεύτερου τριμήνου του 2017.